- beszámoló

2007. 08. 18. |

 

 

A középkori Magyarország egykori szakrális központjába, Székesfehérvárra hirdette meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulója alkalmából rendezett Országos Szent Imre Napot.

A Szent Kereszt-ereklye átadásával vette kezdetét megemlékező Nap rendezvénysorozata Székesfehérvárott. Az ereklyét a lengyelországi Szent Kereszt (Święty Krzyż) kolostorból Jan Zimny atya hozta Magyarországra Andrzej Dziega sandomierzi püspök engedélyével és megbízásából, illetve Spányi Antal megyéspüspök kérésére.  

Délután három órakor Vörösmarty Színházban rendezett díszelőadás keretében folytatódott az emléknap Gombaszöginé Balogh Ibolya, a Megyei Közgyűlés elnöke, Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök köszöntőjével. Spányi Antal beszéde után Zsoldos Attila történész professzor (MTA) tartott előadást Szent Imréről. A díszelőadás hangversennyel fejeződött be, amelynek során W. A. Mozart: C-dúr Andante fuvolára és zenekarra (K.315.) című művel, és C-dúr Koronázási miséje (K.317.) hangzott fel, Drahos Béla Liszt-díjas fuvolaművész, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, és az Alba Regia énekkar meghívott vendégművészekkel kiegészített előadásában, Drahos Béla vezényletével.

A székesfehérvári bazilikában este kezdődött a Szent Kereszt-ereklye jelenlétében bemutatott ünnepi szentmise, amelynek főcelebránsa Paskai László bíboros volt. A szentmisén jelen volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több tagja, lengyel, német, olasz testvéregyházak papjai, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye papsága. Juliusz Janusz apostoli nuncius köszöntőjét is fölolvasták, amelyben átadta a Szentatya apostoli áldását a jelenlévőkre és a Székesfehérvári Egyházmegyére.

A nap végén a Püspökség kertjében vendégül látták a meghívottakat. A barátságos fogadás lehetőséget nyújtott a személyes beszélgetésekre. 

Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Forrás: Magyar Kurír

 

Bővebb beszámoló:  0708szentimrenap.pdf  

 


 

Letölthető formában rövid összefoglaló olvasható az

1930-as Szent Imre évről:  0708szimre1930.pdf
valamint a most hazánkba érkező Szent Kereszt ereklyéről: 0708szentkereszt.pdf

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk