Városi családi keresztút - beszámoló

2017. 04. 09. | | 2017. 04. 10.

 

 

Nem hal meg örökre, fel fog támadni - Családok keresztútja Székesfehérváron

2017.04.09. - „Legyen bátorságunk Krisztus ígéretére hivatkozni, hogy aki benne hisz, nem hal meg örökké.” - hangzott el a családok hagyományos virágvasárnapi keresztútjárásán Székesfehérváron. Idén is a Szent Kristóf templomtól indultak a szabadtéri stációk, amelyeket a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda szervezésében gyermek szereplőkkel jelenítettek meg. A keresztút állomásain az elmélkedéseket a szülők olvasták fel. A családokat ebben az esztendőben is elkísérte Spányi Antal püspök, Ugrits Tamás irodaigazgató, és Tóth Tamás plébános.

Az óvónők felkészítésével korabeli ruhákat idézve öltöztek be a gyerekek és elevenítették meg Jézus szenvedéstörténetének szereplőit. Az egyes stációkhoz kapcsolódó történéseket, szavak nélkül, pantomimszerűen adták elő a kisiskolások és óvódások. A keresztút állomásai között ismert gitáros énekek hangzottak el.

Az egyes állomásoknál a szülők elmélkedései a családban megélt nehézségekről, keresztekről szóltak, amelyek a leleményes, pazarló, viszonzást nem váró szeretetben válnak könnyűvé, oldódnak meg.  Beszéltek a türelemmel viselt kritikáról, a másik feltétlen elfogadásáról. Szó esett arról is, hogyan válaszoljunk irgalmas, megbocsátó szeretettel, amikor úgy érezzük, teher a család, és hátat fordítanak szeretetünknek. A keresztút témája volt még a családjukért dolgozó apák felelőssége, de a legreménytelenebb helyzetekből való kiút is, amikor szenvedélyek rabsága szét akarja zúzni a családi szeretetkapcsolatokat. Hinnünk kell, hogy a szeretet erősebb, mint a halál, hogy bízhatunk Krisztus örök életről szóló ígéretében. - hangzott el - mert, aki benne hisz, nem hal meg örökké. „Föltámadt Jézus, te a világ kiszolgáltatottsága elől a család védő menedékébe jöttél e földre. Erősítsd meg a mi családjainkat is, hogy menedékei legyenek tagjaiknak, és otthonos legyél bennük te magad is. Taníts meg, velünk élő Jézusunk, otthonainkat megbecsülni, a családi összetartást, a szeretet és tisztelet erényét növelni, a családi értékeket megőrizni.”

A keresztútjárás záró imáját Spányi Antal megyés püspök mondta. Megköszönte, hogy számos család együtt imádkozott, hogy bepillantást nyerjen a feltámadás örömébe. Megérezték mennyire fontos, hogy Krisztussal egységben felelősek vagyunk egymásért, minden keresztényért, az egész világért.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk