Sajtótájékoztató - Az Autizmus Világnapja székesfehérvári rendezvényei - beszámoló

2009. 03. 31.

 

kislány ír

 

A Székesfehérvári Egyházmegye és a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány konferenciát szervezett az Autizmus Világnapja alkalmából a Szent István Művelődési Házban. A székesfehérvári székhelyű Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány az Autizmus Spektrum Zavarral élő embereket és családjaikat segíti szolgáltatásokkal, szakmai tanácsadással, ismeretterjesztéssel és szakszerű ellátással.

Az autizmus 67 millió embert érint világszerte, Magyarországon ez a szám 60 ezerre tehető, azonban a felmérések szerint hazánkban 7 év alatt megduplázódott. Súlyos következményekkel járhat, ha nem történnek meg a megfelelő lépések a helyzet kezelésére.  A szakemberek képzése és az intézményi struktúra az elmúlt időszakban nem változott, ezáltal nem készült fel az autista gyerekek igényeihez való alkalmazkodásra. Az Alapítvány az Autizmus Világnapja alkalmából ezekre a hiányokra hívta fel a figyelmet és egy térségi fejlesztő és képzési központ létrehozását kezdeményezte. A központ az autizmussal élő gyermekek korai – 0-5 éves korban történő – fejlesztését segítené, oly módon, hogy a szülők és a szakemberek számára hozzáférhetővé tennék a komplex terápiákat tartalmazó szolgáltatásokat. A szakszerű szolgáltatáson túl szakembereket is képeznének. Mindennek megvalósításához széleskörű társadalmi összefogásra van szükség, amellyel a rendezvényt támogató védnökök is egyetértettek: Spányi Antal megyés püspök, Harrach Péter az országgyűlés alelnöke, dr. Balogh Ibolya a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár MJV polgármestere, dr. Cser-Palkovics András választmányi elnök.

A konferenciát megnyitó beszédében Harrach Péter alelnök és Spányi Antal megyés püspök a mindenkit megillető esélyegyenlőségről szólt. A fogyatékkal élőknek is joguk a teljes emberi élethez, hogy megkaphassák mindazt amire szükségük van, pl. az oktatásban, egészségügyi ellátásban. Ezután dr. Balogh Ibolya elnök és dr. Csapó Csilla alpolgármester beszélt a Fejér Megyei Önkormányzat szerepéről, tevékenységéről valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának tevékenységéről az autizmussal élők ellátásában. Mahlerné Köfner Anikó a kuratórium elnöke egy Rehabilitációs és Képzési Központ lehetséges modelljét mutatta be. Szilvásy Zsuzsanna, az Autism Europe titkára Európai kitekintés az autizmus kérdésében címmel tartott előadásában kiemelten beszélt a spanyolországi példáról, ahol művészeti iskolát alapítottak az autizmussal élők számára. A konferencia végén az érintett szülők és szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat az autista gyermekek nevelési, fejlesztési feladataival, valamint az integrálás nehézségeivel kapcsolatosan.

A konferencia után a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány a BenX című belga-holland játékfilm bemutatásával kívánta felhívni a figyelmet az autista fiatalok nehéz helyzetére, a probléma jelentőségére. A Művészetek Házában vetített filmben egy Asperger szindrómás, a társadalomba jól integrálható autista diák megpróbáltatásait ismerhetjük meg.

- BPK -

 


 

Kapcsolódó hírek:

 

 

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk