Sajtótájékoztató - együttműködési megállapodásról - beszámoló

2008. 02. 26.

 

megállapodást aláíró felek

 

Február 26-án, kedden délután 2 órakor a székesfehérvári Püspöki Palota dísztermében írták alá a Székesfehérvári Egyházmegye és a „Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány” együttműködési megállapodását. Céljuk az autista személyek társadalmi integrációjának segítése, amelyet szakmai továbbképzéssel, önkéntesek munkájának felajánlásával, tárgyi és pénzbeli hozzájárulással kíván elérni a püspökség.

Az ún. autizmus spektrumzavar (angol rövidítése: ASD) olyan egész életen át tartó fejlődési zavar, amely kihat az érintett személy kommunikációjára és az emberekkel való érintkezésére.

 

                     

 

                     

 

 Ez év januárjában kezdték el a parlamentben tárgyalni az autizmusban szenvedő emberek esélyegyenlőségét és integrációját segítő törvényi szabályozást. A betegség kialakulása független a családi háttértől, ugyanakkor nagy terheket ró a beteg gyermek szüleire. Ha óvodás korukban diagnosztizálják a betegséget, jó eséllyel integrálhatják az ASD-szindrómás gyerekeket a társadalomba. Mindezidáig nem volt komoly intézményi háttere a betegség felismerését, a gondozást és az autista gyermek környezetét segítő tevékenységnek. Amint arról Bertáné Pintér Katalin, az egyházmegye sajtóreferense szerkesztőségünknek beszámolt, az autista személyek társadalmi integrációjának elősegítése céljából kötött megállapodást Spányi Antal megyéspüspök és az alapítvány elnöke, Mahlerné Köfner Anikó.

A püspökség vállalta, hogy a Szent Gellért Tanulmányi Házban, illetve a Szent István Művelődési Házban képzést indít a beteg gyermekek szüleinek, illetve a velük foglalkozni kívánó önkénteseknek. Azért van szükség erre, mert az autizmus korai felismerése és a betegekkel való foglalkozás speciális szakismeretet igényel szülőktől és a pedagógusoktól egyaránt. Létrehoztak továbbá egy szülői klubot, amelynek keretében megtanulják a szülők, hogyan segíthetik a nehezen kezelhető gyermek beilleszkedését a családi közösségbe.

Önkénteseket is keresnek az egyházmegye területén működő karitászszervezetek soraiból, akik vállalják, hogy néhány órára rendszeresen tehermentesítik a beteggel foglalkozó szülőt, hiszen a gyermek ellátása, felügyelete folyamatos gondozói jelenlétet igényel. A karitászcsoportok a saját egyházközségük területén felmérik és adatbázisba gyűjtik, területükön hány autista él, így segítve a „Más” munkáját. A püspökség anyagilag is támogatja a szervezetet a tavaly adventi jótékonysági gyűjtésen befolyt adományokkal, mintegy 100 ezer forinttal. Ezt az összeget a jövőben specifikus, törhetetlen fejlesztő eszközök beszerzésére lehet fordítani. A további anyagi forrásokhoz jutást segíti az a megállapodás, amely szerint a püspökség és az alapítvány a jövőben közös európai uniós pályázatokat nyújt be.

Magyar Kurír
Fényképeket készítette: Simon Erika

 


 

Kapcsolódó hír:

 

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk