Nagyszülők zarándoklata - beszámoló

2021. 10. 13. | | 2021. 10. 14.

 

 

Keresztény létünk lényegéhez tartozik az imádság – Nagyszülők zarándoklata Alsószentivánra

2021.10.13. – A fatimai jelenések évfordulóján Alsószentivánon, a fatimai kegyszobor első magyar zarándokhelyén a rossz időjárás ellenére is nagy számban érkeztek zarándokok az egyházmegye minden részéből. Az alsószentiváni búcsújáróhelyre 12. alkalommal hívta Spányi Antal megyés püspök a nagyszülőket zarándoklatra. Az idős emberekért mondott szentmisében a főpásztor arra kérte a nagyszülőket, imádságban hordozzák hozzátartozóikat, mert hitük és hűségük áldást hoz családtagjaiknak.

Az ünnepség kezdetén Helter István plébános köszöntötte az idős zarándokokat, a főpásztort, a megjelent közéleti vezetőket, a helyi és környékbeli oktatási intézmények képviselőit. Arra buzdította a jelenlevőket, imádkozzanak a Szűzanya oltalmáért, kérjék segítségét, és adjanak hálát Istennek mindenért életükben.

A szentmise elején, az iskolás gyermekek köszöntője után Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekművész, népdalénekes, négyszeres nagymama tett tanúságot a nagyszülőség, a család fontos szerepe mellett és a hit mellett. A művésznő azt hangsúlyozta, óriási felelőssége van a nagyszülőnek a gyermekek nevelésében, az erkölcsi nevelésben, és nagyon lényeges, hogy az önzetlen szeretetet próbálja átadni a kicsiknek. Minőségi időt szenteljen nekik, és sokat meséljen, énekeljen, hiszen sokszorosan megkapja azt a szeretetet tőlük, amit még tud nyújtani számukra. „A négy unoka külön színes világ, amit próbálok szeretettel, odafigyeléssel, sok játékos-dalolós együttléttel megfejteni. A gyermekek szerintem hároméves korig földre szállt angyalok, elég csak a tekintetüket elkapni, és mélyen szemkontaktusba lépni velük, olyan tiszta, romlatlan emberi, sőt földöntúli. Van mit tanulnunk tőlük. Mindig nagyon komolyan veszem a gyerekeket, kíváncsisággal figyelem fejlődésüket, eszmélésüket. Az éneklés mellett a tanári hivatást is szerettem, de amikor Eszter lányunknál vártuk a második unokát, úgy döntöttem, abbahagyom a tanítást, és inkább az unokáimat szeretem. Hihetetlen energiákat adnak, örömöket, és az ember lubickol ebben a csodás állapotban. Ilyenkor megfeledkezünk a derék- és hátfájásról, az ember újra gyermek lesz, és kacagva merül bele a játékokba. Ők pedig igen hálásak minden figyelemért, a velük töltött mesélős-játékos órákért. Nekünk csupán a feltétel nélküli elfogadást és az önzetlen szeretetet kell gyakorolni, … mert abba a korba léptem, amikor a „kapni” helyett az „adni” kerül kizárólagosan előtérbe” – vallotta a művésznő, és elénekelt egy gyönyörű Mária-altatódalt.

Spányi Antal püspök beszédében az imádság fontos szerepét emelte ki, amire Fatimában kérte a Szűzanya a gyermekeket. Ők csodálkoztak, hogyan jut el az üzenet az emberekhez. És ki gondolt arra, hogy Alsószentiván is egy lesz a megszámlálhatatlan hely közül, ahol október 13-án, a Szűzanya felé fordulva mondanak imát majd az emberek az engesztelés szellemében. A főpásztor megemlékezett a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról, ahol megerősödtünk, és buzgóbbak lettünk az imában. Majd beszélt azokról, akik az imádság emberei voltak a Szentírásban, kiemelve a Boldogságos Szűz Mária imádságos lelkületét. „Azt szeretném, ha ezen a napon mindannyian a szívünkbe zárnánk, megőriznénk a lelkünkben, hogy arra hív minket Isten, hogy imádkozzunk. Fiatalon azt mondja az ember, sok feladatot ad az élet; a megélhetés gondja, a gyerekek nevelése, ezerféle dolog köt le bennünket, és már nincsen erőnk imádkozni. De amikor az ember elérkezik egy bizonyos életszakaszba, talál időt, hogy napról napra összekulcsolja kezét, Isten felé emelje a tekintetét, Tőle kérjen erőt, kegyelmet, útmutatást. Engeszteljen és imádkozzon a rá bízottakért, hogy életüket szentebbé tegye. Fontos a nagyszülőknek az unokák szeretete, nevelése, a róluk való gondoskodás, segítés, de legalább ennyire fontos az értük való imádság. A keresztény ember lényegéhez hozzátartozik az imádság, nem lehet keresztény az ember imádság nélkül.”

A főpásztor végül arra hívta fel a figyelmet, imádkozni kell az Istentől elfordult világért, mert lehet, hogy éppen a mi imádságunk fog segítséget nyújtani a téveszmék ellen. A családokért is, mert a Teremtés rendjét tagadva, ma már bármilyen kapcsolatot házasságnak neveznek. Fontos magyar hazánkért, nemzetünkért imádkozni, hogy meglássuk küldetésünket a kereszténységet tagadó Európában. „A számos szentet adó magyar nép legyen Isten oltalmában, nézzen előre az elkövetkezendő századokra úgy, ahogy azt Szent István is elgondolta, aki bennünket Máriára bízott, hogy Ő legyen oltalmunk, Nagyasszonyunk és Pátronánk. Űzzük el magunktól a csüggedést, ne engedjük, hogy a fáradtság vagy bármi más eltérítsen, hanem örömmel és hálás lélekkel, Isten közelségét és Mária szeretetét mindig megtapasztalva járjuk Krisztus után utunkat!”

A szentmise végén Spányi Antal megyés püspök megáldotta a jelen levő és a lélekben az ünnephez kapcsolódó nagyszülőket. Megköszönte a családjaik, gyermekeik, unokáik érdekében végzett tevékenységüket, s kérte, hogy imádkozzanak továbbra is szeretteikért.

Az ünnepi szentmise körmenettel zárult, amelyet egész napos engesztelő imádság követett a kegyhelyen.

 Berta Kata
Fényképeket készítette: Kiss Attila
Videó: Bágya Ferenc, Somogyi Tamás és Berta Kata


Kis Attila, iskolaigazgató összefoglaló írása:   azimafontossaga_kissattila.docx (14 kB)



 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk