Kaszap István emlékmise - beszámoló

2022. 03. 25. | | frissítve 2022. 04. 05.

 

 

 

Kaszap István a hétköznapi életszentség modellje volt – Megtelt fiatalokkal a templom Kaszap István születésének évfordulóján, Székesfehérváron

2022.03.25. – Tiszteletreméltó Kaszap István szentéletű kispap, jezsuita novícius születésének 106. évfordulóján, Székesfehérváron a Prohászka-templomban mutatott be szentmisét Spányi Antal megyés püspök a város és az egyházmegye megjelent papságával. A fiataloknak és zarándokoknak a keresztény életre példát mutató hitvallóról, P. Koronkai Zoltán SJ viceposztulátor mondott beszédet. A szentmise után az ünneplők a megyés püspök vezetésével, a nagyszámban jelenlevő fiatalok kíséretében Kaszap István sírjához vonultak, hogy közösen imádkozzanak mielőbbi boldoggá avatásáért. A székesfehérvári egyházmegye kiemelkedő ünnepén részt vettek a Prohászka Imaszövetség tagjai, a cserkészek, a hittanosok, a ministránsok és a katolikus iskolások is.

Tóth Tamás plébános köszöntőjében arra hívta fel figyelmet, hogy Kaszap István a kihívásokkal teli pillanataiban is meg tudott maradni Istenben. Ezt kell eltanulnunk nekünk is tőle, hogy az Úristent mindig a jelenben keressük. „Kaszap István életének máig ható tanulsága, hogyan éljük meg keresztjeink hordozását, Krisztus követését” – hangsúlyozta Spányi Antal püspök, aki paptestvérei mellett örömmel köszöntötte P. Koronkai Zoltán SJ viceposztulátort, Kaszap István boldoggá avatási ügyéért felelős szerzetest.

Kaszap István a tiétek! – kezdte a diákokhoz és a fiatalokhoz beszédét a szerzetes. Tihozzátok áll a legközelebb, hiszen cserkész volt, egy közületek és diák. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, ma, amikor Ferenc pápa az egész világot, de különösen Ukrajnát és Oroszországot a Szent Szűz Szívére bízza, mi egy szentéletű fiatalember, Kaszap István születésnapjára is emlékezünk” – A viceposztulátor személyes élményeit is megosztotta Kaszap Istvánról, akit, mikor belépett a jezsuita rendbe, lélekben novícius társává fogadott. Komolyan foglalkozott Kaszap életrajzával, és kiderült, hogy több élő szerzetestársa hivatását Kaszap István segítségével éli meg. Zoltán atya beszélt Ferenc pápa Christus vivit, vagyis Krisztus él – pápai dokumentumáról, amely a fiataloknak szól. Ebben a buzdításban a Szentatya fiatal szentekről szól, akik, mint írja, a fiatal Krisztus drága tükröződései. Felragyognak és buzdítanak minket, kivesznek aluszékonyságunkból. „Kaszap István is egy olyan ember, aki fel akar ébreszteni bennünket. Példája megmutatja, hogy mire képesek a fiatalok, ha a szívüket kitárják a Krisztussal való találkozásra” – hangsúlyozta beszédében a jezsuita szerzetes, majd hozzátette: „Kaszap István példa számotokra, hogy mire lehet képes a ti életetek is, ha megnyitjátok életeteket az Úr Jézus előtt. A krisztusi titok Kaszap István életében is visszatükröződik többféle módon.” Koronkai elsőként azt emelte ki, egy olyan Krisztus-arc tükröződik vissza Kaszap életében, amely közel van hozzánk. Egy normális fiatalember volt ő, ezért a hétköznapi életszentség modellje lett. „Ugyanolyan ember volt, mint ti vagytok fiatalok, ezért belőletek is lehet szent. Ennek nagyszerű példája Kaszap István, akit halála előtt kevesen ismertek, de miután meghalt, nagyon sokan imádkoztak hozzá.”

Kaszap népszerűségének egyik oka volt, hogy Endrődy László jezsuita megjelentetett róla egy életrajzi könyvet, amit sokan olvastak. A másik ok Kaszap példaértékű élete. A viceposztulátor még találkozott olyanokkal, akik ismerték Kaszap Istvánt. Azt mondták róla, nem a felhőkben járt, normális fiatalember volt, az életéről nagyon hétköznapi dolgokat tudunk, ami bárkivel megtörténhetne. De Ő ezt az egyszerűséget példásan megélte. Egy tapintható, megfogható szent volt, hozzánk közeli hétköznapi ember. Koronkai Zoltán elmondta: voltak kisebbségi érzései is, és félszegség is jellemezte, amelyet azonban hitével legyőzött. A szerzetes megemlékezett a 2015-ben meghirdetett Van célom – mottójú Kaszap István-emlékévről is. Megemlítette, hogy amikor Kaszap Istvánnak nem volt elég jó bizonyítványa ahhoz, hogy pap, majd szerzetes legyen, akkor egy jezsuita tanár biztatására, valamint célja érdekében komoly erőfeszítéseket tett, és sikeres tanulóvá vált. Sokat segítettek neki a lánglelkű püspök, Prohászka Ottokár írásai, mint fiatal, a jezsuita rendbe készülő novíciusnak.

Koronkai Zoltán Ferenc pápa szavaival biztatta tovább a fiatalokat. A Christus vivit írásában a Szentatya azt hangsúlyozza, mennyire fontos a jó döntés. Az ifjúkor teendőinek egyike, hogy nagy döntéseket kell hozni az életút szempontjából, mert ekkor kell pályát választani, házastársat, hivatást keresni. „Kaszap István is átélte ezt a számvetést, és életét felajánlotta másokért. Épp ezért már életében elkezdte a közbenjárók nagy hivatását. Amíg élek, küzdök – mondta, és valóban, mindhalálig küzdelmekkel élő ember volt. Szembesülnie kellett azzal, hogy betegsége miatt nem tud visszamenni a noviciátusba, és elérkezett a halál közelsége. Ez mélyen hatott rá. Ezt írja: „Szeretettel, szenvedéssel szolgálni a szeretet Székhelyét, Jézus Szentséges Szívét". Ez lett az Ő életcélja, életprogramjának foglalata.”

Nagyon fontos, hogy legyenek céljaink, de az is nagyon fontos, hogy legyen olyan célunk, ami minden célnál mélyebb. Ahogy Kaszap István fogalmazott, életem az Istenért legyen. Ha a mi életprogramunk is ez az Isten iránti elköteleződés, akkor történhet bármi. Ahogy Kaszap Istvánnál, a mi életünk is biztos sziklára, az Úr Jézusra épülhet – hangsúlyozta tovább a Koronkai. Majd ismét Ferenc pápát idézve elmondta: az ifjúkor, a nagylelkű odaadás, az őszinte ajándékozás, az áldozathozatal ideje, amely sokba kerül, de termékeny lesz. Fiatalnak lenni nemcsak a mulandó élvezetek és felszínes sikerek keresését jelenti annak érdekében, hogy a fiatalság elérje a célját. „Kaszap István élete is a termékeny odaadottságról szólt. Ezt mutatja a sírja körüli több mint ezer hálaadó emléktábla. Mutatja, hogy az élet tovább él, termékeny, meghozza a gyümölcsét. Megcsillan benne Krisztus élete, aki fiatalon halt meg és feltámadt. Minden ilyen odaadott életben Krisztus van jelen, és a feltámadásának az ereje is érvényesül.”

Kaszap Istvánt úgy tekintjük, mint akinek beteljesült az útja, a hivatása, nem úgy ahogy Ő elképzelte. Isten másképp rendezte, de mégis a lényegét tekintve beteljesült a jezsuita hivatása is, ami nem más, mint a lelkeket segíteni az üdvösség elérésében. Így talán többet segített, mintha apostoli életet tudott volna befutni. Kaszap István példakép és közbenjáró, közel van hozzánk, és inspirál bennünket, ha hozzá fordulunk – fejezte be beszédét Koronkai Zoltán. „Segítsen minket Ő, aki a hétköznapokban tudott hősiesen szeretni, segítsen bennünket a saját élethivatásunk útján, hogy tudjunk célt találni, és mindenekelőtt tudjuk követni az önátadásban, hogy mi is testvéreink számára Krisztust közvetítsük, például a mostani nemzetközi helyzetben a békéért.”

A szentbeszéd után Spányi Antal püspök Ferenc pápához csatlakozva felajánlotta Oroszországot, Ukrajnát a Szűzanya Szeplőtelen Szívének, és imádkozott a világért.

A szentmise után a főpásztor vezetésével az ünneplő közösség, számos zarándok, sok fiatal, a Prohászka Imaszövetség tagjai Kaszap István sírjához vonultak, hogy együtt imádkozzanak mielőbbi boldoggá avatásáért, és kérjék közbenjárását hazánkért.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

  

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk