Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Almássy-telep) - beszámoló

2022. 12. 01. | | 2022. 12. 02.

 

 

Csak együtt, közösségben tudunk méltón készülni az ünnepre - Elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnep a székesfehérvári Krisztus Király templomban.

2022.02.01. – Az adventi szent várakozás időszakában is összegyűltek a város hívei, hogy együtt imádkozzanak az elsőcsütörtöki imaalkalmon a világ békéjéért, a családokért, új papi és szerzetesi hivatásokért. A megyés főpásztor hivatali távolléte miatt Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató mutatott be szentmisét a város papságával és vezette a közös szentórát.

Adventi keresztényi készületünk jellemzője, hogy közösségi, közös lelki utat jelent számunkra. Nem elszigetelten, nem magányosan készülünk a szent ünnepre. Jézus tanítása, hogy testvéreinkkel együtt tudunk célba jutni. Az advent ezért nem magánügy, a karácsony nem pusztán egy szűk családi ünnep, hanem hitünk legszentebb titka, hogy az Isten emberré lett értünk. „Csak együtt egymás kezét megfogva tudunk méltón készülni az ünnepre.” – hangsúlyozta Ugrits Tamás a székesfehérvári Krisztus Király templomban tartott szentmisében, majd a családban, plébániai közösségben és az egész egyházban megélt imádságos készületről beszélt. „Fontos ilyenkor a családi ima, annak újraélesztése, esetleg elkezdése. Fontos a családban a szeretet gyakorlása, hogy igenis képes vagyok a másikhoz nagyobb türelemmel fordulni, hogy igenis képes vagyok megbocsátani neki, képes vagyok figyelmes lenni felé és azt tenni, ami Őt többé teszi lelki értelemben is.”

Ugrits Tamás atya arról is beszélt, adventi készületünk a plébánia és a templomi közösség számára a Rorátékat, a szentmiséket, a közös szentségimádást, egy pásztorjátékra való készületet, koncerteket, énekkarok ünnepi műsorát jelenti. Nem magányos készületet, hanem egy közösség életerejét, egy közösség közös célját. „Érezzük át, hogy nem vagyunk egyedül az adventi készületben. Mert hitben is közösség vesz körül, ahová tartozom, akikkel együtt imádkozhatok.” A helynök végül arra bíztatott használjuk fel advent kegyelmi idejét, hogy lelkünkben készítsünk helyet az Úrnak és az Ő segítségével tegyünk meg mindent ezért közösségünkben, családunkban is.

A szentmise utáni szentségimádásban Ugrits Tamás atya azért imádkozott, hogy mindannyian akarjunk jobbá válni és megéljük advent reményét, hogy közelebb kerülhetünk az Úrhoz. Hálát adott azért, hogy a Szentírás tanúsága szerint a jó emberek mindig egy közösséghez tartoztak, ahol megtalálták egymásban Istent, az Ő szeretetét. Végül arra kérte az Oltáriszentségben jelenlevő Jézust, segítsen minden embernek felismerni, hogy örömét a másik emberben találja, hogy az adventi utat csak egymás kezét megfogva, a másikra figyelve járhatja végig, hogy szép és áldással teli ünnep lehessen a karácsony.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk