Betegek világnapja - beszámoló

2024. 02. 12. | | 2024. 02. 13.

 

 

 

A betegségben eltöltött időnek értéke van – Püspöki szentmise a betegek világnapján, Székesfehérváron

2024.02.12. – Szent II. János Pál pápa 32 éve kezdeményezte, hogy február 11-e, a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja, a betegek világnapja legyen. Székesfehérváron, a Szent István király székesegyházban Spányi Antal megyés püspök a város megjelent papságával szolgáltatta ki a betegek szentségét mindazoknak, akik kérték, hogy testi-lelki gyengeségeikben erőt kaphassanak.

A szentmise elején a főpásztor köszöntötte paptársait, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház megbízott főigazgatóját és ápolási igazgatóját, dolgozóit, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának lelkigondozóit, a híveket.

A főpásztor a szentmisében Ferenc pápa idei betegek világnapjára írt, a betegség idején megélt kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó üzenetéról beszélt. A „Nem jó az embernek egyedül lennie” – kezdetű írásában a Szentatya megszólította a beteget, a családot, a hozzátartozót, az orvost, az ápolót, a lelkipásztori, lelkigondozói munkatársat és mindenkit, aki érintett a betegséget hordozó élethelyzetben. „A Szentatya most azt kéri, a Teremtés Könyve szavait a betegekre értsük, azokra, akik rászorulnak másokra. A magára hagyott, a szenvedését nehéznek, elviselhetetlennek érző, azt értelmetlennek tartó embertársainkra. … Nyugaton azt mondják, hozzásegítik az embert a gyors halálhoz, mert elhiszik, hogy a jólét az élet teljessége. Aki mellett együtt érző szívvel, szeretettel állnak, az a szenvedése ellenére is hálásan fogadja a segítséget. Megtalálja a betegségben eltöltött idő értékét, értelmét. Ilyenkor nagy szükség van az imára. És a hívő ember azt is tudja, hogy az elfogadott szenvedés, a kereszt hordozásának felajánlása nagy érték” – fogalmazott a megyés püspök, és arról beszélt, nem lehet senki sem közömbös a szenvedők iránt. „Világossá kell tenni, hogy mindenki értékes, és senki sem leírható, leselejtezhető. Mindenkit tisztelünk, mindenkit szeretünk: az elesett, a bajban élő, a szenvedő embert is. Máriával együtt kérjük az Úr áldását a betegekre, a róluk gondoskodókra, az ápolókra, a gyógyító orvosokra, a szakemberekre, a lelki gondozókra. Mindazokra, akik a betegágy mellett állnak, és a szenvedő emberrel találkoznak, segítik gyógyulásukat, erősítik őket lelkileg, imádkoznak értük. Akiknek jóságát megtapasztalják rászoruló embertársaink.”

Spányi Antal püspök végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegekért érzett egyéni felelősségvállalás mellett fontos, hogy közösségben is hordozzuk a szenvedőket. Isten népének imádkoznia kell a rászorulókért, mert az egyházban elmondott közös imádságnak nagy ereje van.

A püspöki beszéd után a szentség felvételére gyónással felkészült hívek megújították keresztségi fogadalmukat, majd a főpásztor és a papság a megáldott olajjal megkenték a betegeket, és imádkoztak értük. Ezen a napon több mint 150 idős ember részesült a betegek szentségében.

A szentmisében a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kórusa végezte a zenei szolgálatot.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió 

Az üzenet teljes szövege:   a Magyar Kuríron 


Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk