Barokk freskófestészetről szóló sorozat első kötetét mutatták be Budapesten - beszámoló

2019. 12. 12. | | 2019. 12. 14.

 

 

Barokk freskófestészetről szóló sorozat első kötetét mutatták be Budapesten
 
2019. december 12. Budapest - Bemutatták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Barokk freskófestészet Magyarországon című sorozatának első kötetét csütörtökön, Budapesten.
 
A Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye barokk freskóművészetét összegző kötet bemutatóján Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kiemelte: a reprezentatív kötetben a szépség a tudományos értékkel találkozik. A Magyarország török hódoltság utáni újjáépítésekor uralkodó stílusirányzat, a barokk mindmáig meghatározza a magyar emberek ízlését - mondta.

Erdő Péter hozzáfűzte: bár a hétköznapi használatban sokszor kényelmesebb lenne egyszerűbb, modernebb épületekkel helyettesíteni a barokk templomokat, azok mégis hozzátartoznak a magyarság lelki és kulturális önazonosságához.

Az eseményen Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hangsúlyozta: az impozáns kötet egy évtizedes kutatói munka eredményeként született. A magyarországi freskóemlékeket bemutató sorozat négy kötetből fog állni, emellett terveznek egy erdélyi és kárpátaljai barokk freskóművészetet összegző kiadványt is - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a könyvsorozat minden kötetéhez a magyarországi barokk díszítő festészetet bemutató rövidfilmek is készülnek.

Spányi Antal, a kötet elkészülését támogató Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke elmondta: Székesfehérvár kiemelkedő helyszíne a magyarországi barokk freskófestészetnek, a 18. században két évtized alatt három templomot is nagyon magas színvonalú freskókkal díszítettek a városban.

A kötet nem csupán átlagon felüli méreteivel, hanem a benne foglalt hatalmas tudás és a minőségi megvalósítás miatt is joggal tart igényt a figyelemre - hangsúlyozta Takács Imre, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője.

A szisztematikus tudományos munka 10 évvel ezelőtt indult, egy nyolcfős kutatócsoporttal. A sorozat négy kötetének végleges anyagán több mint 50 szakember dolgozott - mondta el Jernyei Kiss János művészettörténész, a sorozat szerkesztője.

Szöveg: MTI
Fotó: Benedek Zsolt (mmakiado.hu) 

Vonatkozó videó: www.mma-tv.hu

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk