Alzheimer világnap - beszámoló

2023. 09. 21. | | 2023. 09. 21.

 

 

 

Van segítség! – Alzheimer-világnap Székesfehérváron

2023.09.21. – Szeptember 21-én, az Alzheimer-világnapján Székesfehérváron a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonában rendezett programot a Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint Székesfehérvár Polgármesteri Hivatala támogatásával. Magyarországon becslések szerint mintegy 250 ezer ember él demenciával, ami az érintett körrel együtt egymillió embert, azaz a lakosság 10 százalékát jelenti.

A rendezvényen Spányi Antal megyés püspök arról beszélt, a demenciával élő betegek rászorulnak a megértésünkre, a figyelmünkre és a gondoskodásunkra, ami nemcsak szakmai tudást, hanem szeretetet is igényel. Fontos célnak nevezte a családok megerősítését, hogy a gondozó családtagok, hozzátartozók minden tagja érezze a törődést, amit a szakemberek, a társadalom tud nyújtani számukra.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a megnyitón kiemelte a világnap jelentőségét, amellyel felhívják a figyelmet a demenciára. Hiszen egyre növekvő számban élnek azok, akiknek az év valamennyi napján szembe kell nézniük ezzel a betegséggel. Ezért is fontos, hogy legyen ismeretünk a témáról, és mutassuk be, milyen segítséget, támogatást tudunk nyújtani a rászorulóknak. A világnap kapcsán a polgármester az összefogás fontosságra hívta fel a figyelmet.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója azt hangsúlyozta, nemcsak az Alzheimer-világnapján, hanem egész évben fontos a figyelemfelhívás, a társadalom tájékoztatása az Alzheimer-kórral, illetve a demenciával kapcsolatban. Az elmúlt években pozitív tendencia mutatkozik a betegség felismerésével és kezelésével kapcsolatosan, az emberek egyre több ismerettel rendelkeznek a demenciával élő betegekről és gondozásuk lehetőségeiről.
Wappler Ádám, a Gondosóra program munkatársa mutatta be az új lehetőséget, amelyet Magyarország Kormánya indított el. A Gondosóra eszköz ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A fehérvári Alzheimer-világnapi program folyamán szakmai előadásokat hallgathattak a résztvevők a demencia tüneteiről és kezelési módjairól. Barna Tímea, az Országos Papi Otthon intézményvezetője mutatta be a Demencia Információs Órák (DIÓ) programot. Mint elmondta, a projekt alapüzenete, hogy van segítség, a gondozó családokat olyan ismeretekhez juttatják, amelyek a mindennapok szintjén nyújtanak professzionális gyakorlati segítséget számukra.

A nap során kóstolóval egybekötött előadás is elhangzott az egészséges táplálkozás szerepéről, bemutattak mozgásformákat, amik segíthetnek a demencia szinten tartásában, szó esett az állatasszisztált terápia lehetőségeiről is. A program ideje alatt egészségügyi szűrések, általános állapotfelmérés, MMS teszt, valamint demencia szűrés is volt.

Az Alzheimer-világnapja székesfehérvári programja a Lila sétával és a Senior örömtánccal végződött a Városház téren.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió
Korábbi évek beszámolói:

 
 Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk