16 éves a nadapi karitászcsoport

2023. 03. 07. | | 2023. 03. 07.

 

 

16 éves a nadapi karitászcsoport

2023.03.07. - A nadapi karitászcsoport vezetői - mint minden évben, idén is - vendégül látták azokat, akik az előző évben hozzájárultak a Nadapi Karitatív Egyesület tevékenységeihez. A február 17-ei rendezvényre elfogadta meghívásukat a Polgárőr Egyesület elnöksége, a Nadapért Alapítvány vezetői, a Képviselő-testület és a Polgármester is. A vendégek között voltak az Egyházmegyei Karitász képviselői és Récsei Norbert atya is. Az eseményen beszédet mondott Dömsödi Balázs, az egyesület elnöke, aki megköszönte a csoport tagjainak az egész éves munkát, és beszélt a 2023-as év terveiről is. Mint elmondta, hatalmas fába vágták a fejszéjüket, mert az idei év legnagyobb projektje a Karitász Ház külső felújítása, ami mind pénzügyileg mind emberileg meghaladja a kapacitásaikat, de hisznek benne, hogy Isten segítségével ezt is véghez tudják vinni.

Kiemelte, hogy jelenleg 6 rászoruló család van, akit folyamatosan segítenek élelmiszerrel, ruhával, tűzifával. Részt vesznek a Katolikus Karitász országos segélyprogramjaiban a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitásszal együttműködve.

A tavalyi évben a nadapi plébánia 2 családnak adott otthon, akik Kárpátaljáról menekültek Magyarországra. Egy példaértékű falusi összefogással lakhatóvá varázsolták a már több mint 10 éve üresen álló épületet. Nagyon sok felajánlást kaptak a helyiektől. A munkálatok szervezetten és szakszerűen folytak, volt, aki a szakértelmét ajánlotta fel, ennek hála sikerült a teljes ház villamos hálózatát felújítaniuk. Kicserélték a régi, már használhatatlan bojlereket, be tudtak rendezni egy teljes konyhát, és két szobát. Gletteltek, vakoltak, festettek. Majd takarítottak, ablakot pucoltak, „lakberendeztek”. Tűzifát szereztek, majd fűrészeltek. Mindezt színtiszta társadalmi összefogással! Megsaccolni is nehéz a karitász önkéntesek munkaóráját, de 4 napon keresztül 15-30 ember napi 14 órában dolgozott azért, hogy ez létrejöhessen. Nagyon büszkék és hálásak ezért az összefogásért, amit a nadapiak tanúsítottak ebben a nehéz helyzetben.

A nadapi karitászcsoport speciális helyzetben van az egyházmegyei, plébániákhoz kötött önkéntes csoportokhoz képest, mert ahhoz, hogy segítő munkájukat jobban tudják szervezni, a csoport működését egyesületi keretek között valósítják meg. Túl a karitatív segítségnyújtáson, ők szervezik Nadapon a legtöbb kulturális, közösségépítő rendezvényt. Működtetik és fenntartják a Karitász Házat, ami a falu egyetlen nagyobb közösségi tere.

Sokrétű feladataik ellátásában a következő mottó lebeg a szemük előtt:

„Segíteni jó! Segíteni kell!”

Koller Andrea
karitász önkéntes

 

Képtár

 

 


 

  


 

 


  
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk