Vukovár elestének 32. évfordulóján emlékmise Székesfehérváron - beszámoló

2023. 11. 17. | | 2023. 11. 17.

 

 

Vukovár elestének 32. évfordulóján emlékmise Székesfehérváron

2023.11.17. - A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat együttműködve a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnoksággal, Vukovár elestének 32. évfordulóján emlékmisére hívta az emlékezni vágyókat. A koncelebrált szentmisét Ivan Blaževac tábori lelkész mutatta be Spányi Antal székesfehérvári püspökkel.

A főpásztor köszöntötte Mladen Andrlić Horvátország budapesti nagykövetét, a magas rangú horvát és magyar katonai vezetőket, Lehner Zsolt székesfehérvári alpolgármestert. Megemlékezett a délszláv háború első, vukovári áldozatairól, és elmondta, mindenkire kötelességünk emlékezni, akik a háborúk áldozataivá váltak.

Ivan Blaževac tábori lelkész a horvát és angol nyelvű szentmisén azt hangsúlyozta: a Gonosz mindennap választás elé állít minket. A keresztény embernek ki kell vennie a részét a bűn elleni harcban, a fény és sötétség, a szeretet és bűn harcában. „Az élet mulandó, de az értéke örök. … Az evangéliumban Jézus arról beszél, hogy az emberek akkor sem ismerik fel az idők jeleit, amikor azok egyértelműen láthatók. Az 1990-es háborús években a horvátok a történelmük egyik legnehezebb pillanatát élték át. Az ellenség el akart venni és el akart törölni mindent, ami számunkra szent. De a remény, az imádság, a bátor emberek és az Isteni segítség megakadályozta ezt. Ma különleges érzéssel a szívünkben akarunk megemlékezni Vukovárról, a hősök városáról, de egyben Škabrnja elestéről, ami az agresszió megállításával lehetővé tette a szabadságot, amit ma élvezünk. Egy újságíró szerint még sosem voltunk a fejlődésnek olyan csúcsain, mint napjainkban, de egyben sosem voltunk ilyen közel az általános pusztuláshoz sem.”

A lelkész arról is beszélt, hogy eddig csak az egyéni halált ismertük, de most az emberiség saját magát tette Isten helyére, így képesek vagyunk saját magunk és a világ elpusztítására. „II János Pál pápa 1979-ben a fiatalokhoz szóló üzenetében azt hangsúlyozta: Ti, fiatalok lesztek a béke megalapítói, mert bennetek van meg a bizalom egy jobb élet iránt. Ti vagytok a béke reménye. Ha a jelen, technikai fókuszú mentalitás nem változik meg a jövőben egy emberibb, szeretetalapú mentalitássá, akkor még a napjainkat is meghaladó szenvedésre számíthatunk a világban. Az elmúlt évek eseményei azt mutatják, hogy az ember valóban embernek farkasa tud lenni, és ez azt jelzi, hogy Szent II. János Pál pápának igaza volt. … Boldog Aloysius Stepinac (1898–1960 zágrábi vértanúérsek és bíboros) a következőket mondta: moralitás nélkül nem lehettek erős egyéniségek. A legnagyobb hazaszeretetük nem a leghangosabban kiabálóknak van, hanem azoknak, akik legtökéletesebben hajtják végre Isten törvényeit. Miközben erről beszélek, két nagy háború is zajlik körülöttünk, az egyik Ukrajnában, a másik Izraelben. Vukovár védőinek példájához hasonlóan a nemzetközi együttműködés és együtt cselekvés képessége kell, hogy tiszta és egyértelmű választ adjon; hadseregeink képzettek, és képesek is európai polgáraink békéjének és biztonságának biztosítására. Adjon az Úr bölcsességet és erőt az európai polgáraink megvédéséhez, ahogy Vukovár és Škabrnja védői tették ezt számunkra” – zárta gondolatait a lelkész.

A délszláv háború első áldozatai Boszniában Vukovinában voltak, mintegy hét hónappal a boszniai háború kezdete előtt. Ez volt abban az időben Európa legpusztítóbb és leghosszabb csatája, és a második világháború óta Vukovár volt az első nagyobb európai város, amelyet teljesen leromboltak. A város 1991. november 18-án elesett, több száz katona és civil áldozat volt, és legalább 31 000 polgári lakost deportáltak a városból és környékéről. Vukovár 1998-ban békés úton került vissza Horvátországhoz.

Ivan Blaževac tábori lelkész a szentmise végén megköszönte Spányi Antal megyés püspöknek, a város és horvát önkormányzat vezetőinek, valamint a honvédség képviselőinek, hogy Székesfehérvár adott helyet a megemlékezésnek.

Írta és a fényképeket készítette Berta Kata
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk