Spányi Antal megyéspüspök megtekintette a székesegyházban folyó restaurálási munkákat - beszámoló

2019. 05. 30. | | 2019. 05. 30.

 

 2019. május 30. - Spányi Antal megyéspüspök és Dózsa István plébános a Székesfehérvári Egyházmegye több munkatársával együtt megtekintette a székesegyházban folyó restaurálási munkálatokat. Jeszeniczky Ildikó Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátor művész a freskók kutatása és tisztítása során készült fotók segítségével ismertette az eddigi eredményeket. Ezt követően a résztvevők a megyéspüspökkel együtt az templomtérben felépített hatalmas állványokról közelről is megtekintették a mennyezetképeket.

A Szent István király-székesegyház első boltszakaszában lévő a freskók tisztítása során az évszázados szennyeződések és későbbi átfestések alatt feltárultak Johann Ignaz Cimbal (1722–1795) festőművész 1768-ban készített alkotásai. A nagyvonalú ecsetvonásokkal megfestett, világos tónusú, finom gyöngyházfényű színekben pompázó részletek alapján már most a helyreállítás korai szakaszában következtetni lehet a végeredményre. A székesegyház mennyezetképeinek eddig megszokott sötét, fakó és töredékes látványa helyett világos, élénk színekben pompázó mennyei jelenetek lesznek láthatók a hatalmas boltozatokon.

Egyházmegyei, kormányzati és önkormányzati forrásokból a Szent István király-székesegyház külső felújítása 2016-ban fejeződött be. Minden műemléki értékre kiterjedő belső restaurátori kutatást 2017-ben végezték el. 2018-ban teljes felületű régészeti feltárás folyt a templomban. Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően a belső restaurálás és építőipari felújítás várhatóan 2022-ben fejeződik be.

Székesfehérvári Egyházmegye
Fényképeket készítette: Lakata Pál, Jeszeniczky Ilidkó

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk