Minden forrásom belőled fakad - NEK újratöltve

2020. 09. 11. | | 2020. 09. 11.

 

 

2020.09.11. - A világ bezárult, a szívünk kitárult - címmel különleges eseményre készülnek a jövő szeptemberre elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői. Online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében.

Több mint nyolcvan év után újra Magyarország rendezheti a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) – ez a mondat igazságtartalmából mára sem veszített. Annyi változott csupán, hogy Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény magyar szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi válsághelyzetre és annak következményeire – tavasszal úgy döntött: egy évvel elhalasztja az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett eseményt.

A kongresszusok 1881 óta íródó történetében kényszerű szünet csak az első- és a második világháború miatt volt, utóbbit követően egészen 1952-ig nem rendezték meg a katolikus világtalálkozót. Most először fordult elő, hogy világjárvány akadályozta meg az esemény megtartását.

Májusban aztán a Vatikán jóváhagyta Erdő Péter bíboros, prímás javaslatát az új időpontra: a katolikus világeseménynek 2021. szeptember 5-12. között adhat otthont Budapest.

Csakhogy a kongresszus eredeti időpontjára, a 2020. szeptember 13-20. közötti hétre olyan régóta és olyan lelkesen készült a világ katolikus közössége, hogy a szervezők szívébe égett az a dátum. Úgy döntöttek tehát: amennyire az adott körülmények között lehetséges, emlékezetessé teszik ezt az időszakot is. Hogyan lehetséges?

Virtuálisan, az iec2020 Youtube-csatornáján. Erdő Péter bíboros felkérésére a NEK néhány meghívott előadója, tanúságtevője videóüzenetekben osztja meg gondolatait. A magyar főpásztort pedig egy új, egészen különleges szerepben is láthatjuk. Ő mutatja be az üzenet küldőit a nézőknek. Erdő Péter megoszt velük kapcsolatban egy-egy érdekes történetet.

Öt kontinensről érkeztek a videóüzenetek, amelyek a kongresszus eredetileg tervezett időpontjában, naponta kerülnek fel a világhálóra.

A közlemény teljes szövege:  200911nek_sajtokozlemeny.pdf (182 kB)

Bágya János

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk