Lezárult A Katolikus Karitász Zöldellő kertek 2023 programja

2023. 10. 25. | | 2023. 10. 25.

 
Lezárult A Katolikus Karitász Zöldellő kertek 2023 programja


2023.10.25. - A tavasszal elindított Zöldellő kertek 2023 program keretén belül a Katolikus Karitász mintegy 3000 család előbbre jutását tervezte vetőmaggal támogatni, emellett célul tűzte ki, hogy 13 egyházmegyében és a Felzárkózó Települések programban résztvevő falvaiban 750 család otthonába 15000 palántát juttat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) felajánlásának köszönhetően. Az őszi betakarítási időszak mérlegét látva elmondható, hogy a program sikeres volt: több mint 15 millió forint értékű vetőmag, és 6 millió forint értékű palánta került szétosztásra és elültetésre országszerte.

Összesen húszféle zöldség – spenót, fejessaláta, spárgatök, sütőtök, háromféle uborka, karalábé, petrezselyem, cékla, kétféle sárgarépa, kétféle borsó, dughagyma, csemegekukorica és háromféle bab vetőmagját ültették el, majd takarították be idén országszerte, és közel 750 család kapott átlagosan 20 darab paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalákat a MATE közreműködésével. A Katolikus karitász ehhez országos szinten 15 millió forintnyi vetőmagot, és a 6 millió forint értékű palántát, esetenként pedig eszközöket bocsátott a programban résztvevők rendelkezésére.

A Karitász szem előtt tartja, hogy a több mint 10 éve futó Zöldellő kertek program során a kiosztott vetőmagok és palánták hasznosítása mellett szakmai támogatást is nyújtson a kertészkedő családoknak, hogy veteményeseikben a lehető legtöbb termést takaríthassák be és kétkezi munkájuk sikerét megtapasztalják. Az akció részeként minden településen tavasztól őszig a helyi Karitász-önkéntesek kísérték figyelemmel a termesztést, segítve a résztvevők első lépéseit az öngondoskodás felé. A program által elindított reintegrációs folyamat eredményei csak hosszabb idő alatt válnak majd kézzelfoghatóvá társadalmi szinten, de az már most elmondható, hogy azok a gyerekek, akik részesei lehettek a növénytermesztés élményének és saját veteményesükből tehetik az asztalra a saját termesztésű zöldségféléket, jó úton haladnak az öngondoskodás képességének elsajátításában.

A Katolikus Karitász tevékenységeinek támogatásához az 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 Ft-tal lehet hozzájárulni, valamint a karitasz.hu oldalon online adományozásra is lehetőség van.

További információ kérhető:
Szabados Edina, sajto@caritas.org.hu címen, vagy a +36306881989-es telefonszámon

Katolikus KaritászKéptár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk