Kaszap István halálának 74. évfordulója - beszámoló

2009. 12. 17. |

 

Kaszap István halálának 74.  évfordulóján méltó ünnepséget tartottak Székesfehérváron a Prohászka templomban és az egyházmegye több templomában.  A németországi Neustadtban ugyanekkor emlékeztek meg az ottani katolikus hívek a tiszteletre méltó ifjúról.  Kérésükre Spányi Antal püspök a szentmisében egy súlyosan beteg, német édesanyáért és családjáért is imádkozott.

 

szentmisén

 

„Dacolva a hideggel, csúszós utakkal, sötétséggel - összejöttünk. A világosság fiaihoz illően imádkozunk és kérjük a jó Istent Kaszap István boldoggá avatásáért” - ezekkel a gondolatokkal kezdte Spányi Antal homíliáját.

A daganattal küszködő édesanyáért kérő ima kapcsán elmondta, hogy Kaszap István olyan ember volt, aki hittel élt, hit szerint élt, saját életének eseményeit hittel tudta nézni, ezért képes a hittel feléje fordulókat égi imádságával támogatni.

Adventi időre esik halálának évfordulója, megemlékezésünk. Ezt az időszakot ki lehet tölteni az ünnepre készülés nyüzsgésével, teendőkkel, de nem ez az Istennel való találkozásnak a módja… az advent alapvetően az Istenre várás ideje. Erről szólnak a próféták jövendölései, az üdvösség története. Közeleg az Isten. Jön felénk. Még nincs itt, de már közelít.

A hittel élő ember meg tudja tapasztalni, hogy jön felé az Isten: békében és szenvedésben, keresztet hordozva vagy egészségben, örvendező vagy aggodalmaskodó szívvel, bárhogy, de jön felénk az Isten. Kaszap István rövid életének 18 esztendeje világossá teszi, hogy az ember eljuthat az élet tökéletességére, nem számít mennyit éltünk, vagy mi van még előttünk. Ami számít: megpróbálni most megtenni, amit megtehetek, amire módon és lehetőségem van, megpróbálni most hittel élni, hittel nézni, hit szerint cselekedni. Így mi is fölfedezhetjük: közelít hozzánk az Isten.

Ha megtapasztaljuk közelségét, akkor mindenféle földi nyomorúság és próbatétel között is békét és örömet hordozunk és szinte akaratlanul is másokkal megosztva, másoknak tovább sugározva próbálunk másokat gazdagítani, másokat ajándékozni.

 

Szentbeszéd meghallgatása: 

 

A főpásztori mise után Spányi Antal püspök Kaszap sírjánál imádkozott több száz hívővel, akik az rossz időjárási viszonyok ellenére is eljöttek, hogy kéréseiket elmondhassák és imádkozzanak Kaszap István boldoggá avatásáért.

Kaszap István életszentségének példája ma is aktuális üzenetet hordoz.  Életének utolsó évei a betegség s a fájdalmas beavatkozásokkal járó kórházi kezelések jegyében teltek. Ezáltal vált az átlagos fiatalból érett gondolkodású, elmélyült hitű, roppant fegyelemmel rendelkező, szemlélődő misztikussá. Személye emberközeliségéből, „mindennapiságából” fakadóan ma is nagyon népszerű. Számtalan imameghallgatás, folyamatosan bővülő dokumentáció tanúsítja, hogy élete példa lehet a világegyház minden tagja, s különösen a fiatalok számára.

 

- BPK és Marian -
Féynképeket készítette: - Marian -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk