Zarándoklat Passauba - beszámoló

2013. 05. 08. | | 2013. 05. 28.

 

 

Spányi Antal püspök úr és Schraml passau-i püspök atya jóvoltából idén Egyházmegyénk négy iskolájából 33 diák utazhatott Passauba. Erre a zarándoklatra azért kerülhetett sor, mert Egyházmegyénk  tavaly Szent István ereklyét adományozott a passau-i egyházmegyének. A passau-i püspök atya meghívott egy háromnapos zarándoklatra, hogy együtt ünnepeljük Boldog Gizellát egy közös szentmisével.

Május 6-án, hétfőn indultunk Érdről, az érdi, budakeszi, budaörsi, és székesfehérvári iskolákat képviselő gyerekekkel és kísérőikkel.

Első jelentősebb megállónk Altötting volt, Németország egyik kiemelkedő zarándokhelye. Egy gyönyörű kegytemplomot tekintettünk meg, benne a Fekete Madonnával, majd a zarándokmúzeumot, tele meseszép egyházi kincsekkel, továbbá egy kolostort, ahol egykor az egyetlen szentté avatott kapucinus testvér Szent Konrád élt.

Innen kb. két órányira volt Passau, az uticélunk. Először elfoglaltuk szobáinkat az ifjúsági szálláson. Vendéglátóink igen kedvesen fogadtak, és kísértek minket egész zarándoklatunk alatt. A bőséges vacsora, majd rövid szabadidő után kezdődött a disco. A kísérő tanároknak csak nagy nehezen sikerült ágyba küldeni minket a nap végén.

Kedd reggel a közös ima, és finom reggeli után Passau zarándoktemplomához, Mariahilf-hez vezetett utunk. A templomhoz a belvárosból fedett lépcsőfeljárón, a "Mennyei Létrán" is fel lehet jutni. Az oltárkép a székesfehérvári egyházmegyések számára is kedves, hiszen a bodajki kegytemplomban is e kép előtt tehetjük le örömünket, bánatunkat, hálánkat Égi Édesanyánk elé.

Ezután a város szívében fekvő dómhoz vitt minket a busz, ahol egy "középkori lovag" fogadott és avatott be minket a város és a dóm titkaiba, történelmébe. A programot úgy tette színesebbé, hogy eljátszatta velünk az eseményeket.

Ennek a napnak egyik kiemelkedő eseménye volt Schraml passau-i püspök atyával való találkozásunk, aki nagyon kedvesen és közvetlenül fogadott minket, bemutatta a dómot, beszélgetett velünk, sőt a kedvünkért még a dóm világhírű orgonáját is megszólaltatta.

Megtekintettünk egy szép és igen érdekes "rózsa-kiállítást", valamint hajóról is megcsodálhattuk ezt a gyönyörű várost, és nevezetességeit.

Este ünnepi szentmisén vehettünk részt, közösen ünnepelve Boldog Gizellát, aki itt igen nagy tiszteletnek örvend. Megható, és felemelő érzés volt távol a hazánktól nemzeti himnuszunkat énekelni.

Szerdán reggel búcsút intettünk Passaunak. Hazafelé Ausztria második leglátogatottabb zarándokhelyén, Maria Taferl-ben álltunk meg, ahol a barokk bazilika csodálatos festményeiben, szószékeiben, szobraiban gyönyörködtünk.

Itthon kettős érzelmekkel szálltunk le a buszról, örültünk, hogy visszatértünk családjainkhoz, de visszavágytunk Passauba.

Végezetül szeretnénk hálás szívvel köszönetet mondani Spányi Antal püspök atyának, aki lehetővé tette számunkra ezt a felejthetetlenül szép három napot, és Hajdu Ferenc atyának, aki az egész utat megszervezte, előkészítette, elkísért minket, és gondoskodott rólunk.

A Passau-i zarándokút résztvevői

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk