Torbágyi jubileumi búcsú - beszámoló

2014. 09. 03. | | frissítve 2014. 09. 18.

 

 

 

A torbágyi római katolikus Egyházközség ebben az évben ünnepli a török idők utáni újjászervezésének 300 éves jubileumát.

A jubileumi év első programja tavasszal volt, amikor az egyházközség jubileumi emlékkönyvet adott ki Müllner János, egyházközségünk képviselő testületének tagja szerkesztésében. A könyvbemutató a biatorbágyi Faluházban volt, ahol nemcsak a katolikus közösség tagjai vettek részt, hanem a város lakói is nagy érdeklődést mutattak e könyv iránt.

Templomunk búcsú napján került sor a hálaadó szentmisére, szeptember 13-án, melyet Spányi Antal megyés püspökünk mutatott be. Erre a napra készült el a templom belső festése Győri Lajos restaurátor, festő és munkatársai vezetésével.

Egyházközségünk, a piarista atyák jóvoltából, felújításra szoruló csillárt kapott a budapesti piarista kápolnából. Több hónapos munka után, önzetlenül a közösség iránti szeretetből, Gyimóthy Kálmán mérnök úr újjávarázsolta a csillárt, ami most templomunk egyik éke.

Erre a csodálatos ünnepre készült el templomunk Páduai Szent Antal mellékoltár restaurálása Baracza Szabolcs restaurátor úr áldozatos munkája nyomán, melynek anyagi fedezetét a NKA, Egyházmegyénk és nem utolsó sorban egyházközségünk tagjai biztosították.

Szép volt látni, hogy ez a közösség valóban egy élő, hitéről tanúságot tevő közösség. Ezt mutatja az is, hogy az ünnepi szentmisén a liturgikus énekeket közösségünk énekkarai vezették.

A gyerekkórus, a "Scolások" Szabó Ágnes vezetésével, akik az idei székesfehérvári Egyházmegyei "Ki mit tud?"-on részt vettek, az ősök hagyományát ápoló németnyelvű "Glockenklang" kórus, japán karvezetőjükkel Kondo Naokoval, és a felnőttekből álló gregorián kórus Belák Viktória vezetésével.

Nincsen vége a hálaadásnak, mert október 11-én a közösség zarándokútra indul Mariazellbe, hálát adni a Szűzanyának, ahogy ezt tették őseik is, évről évre elzarándokoltak egy-egy Mária kegyhelyre.

Fehér Margit
Fényképeket készítette Marlok Barbara

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk