Szűz Mária Szeplőtelen Szíve búcsúja Alsószentivánon - beszámoló

2010. 08. 22. |

Szűz Mária Szeplőtelen Szíve búcsúnapján Spányi Antal megyés püspök celebrálta az ünnepi szentmisét Alsószentivánon

A zarándokhely ebben az évben 60 éves, melyre nemcsak a közelből, hanem messzebbről is évente ide zarándokolnak a hívek. Az évforduló alkalmából az egyházközség méltó megemlékezést tartott ünnepi műsorral és a gyerekek számára meghirdetett rajzversennyel.

A főpásztor szentbeszédében elmondta, hogy az elmúlt időszak kegyelmét, vigasztalását, imameghallgatását köszönik meg idén ezen a Shvoy Lajos püspök atya által alapított Mária-kegyhelyen. Fatima története hasonlóan alakult: a keresztényellenes környezet sem tudta megakadályozni, hogy az engesztelésnek egy csodálatos lelkülete induljon Portugáliából. Szent István király óta tudjuk, hogy Mária közbenjárása hathatós: a magyarság túlélte a történelem viharait.

Amikor Mária akaratát keressük, akkor Szent Fia akaratát keressük. Merjünk a hétköznapok keretein túllépni és történelmi, és még inkább üdvtörténeti léptékben gondolkodni.

Az engesztelő élet: keresztény méltóság. Nem üres szó, nem valamiféle teher, hanem méltóság. Járjunk közbe magunkért, szeretteinkért, a magyarokért, az emberiségért, az Anyaszentegyházért. Imádkozzunk a pápáért, a papokért és a hívek közösségéért. Imádkozzunk papi hivatásokért, újakért és a már meglévőkért, akár a Prohászka Imaszövetség közösségében.

Imádkozzunk a családokért, hiszen a családokban tud az egyház élete valójában továbbhagyományozódni, mint ahogy példa erre a fatimai gyermekek esete is. Imádságainkkal erősíthetjük a bajban lévőket, nehézséggel küzdőket. Mária élete során ezt tette, ebben példát mutatott és rajtunk keresztül is szeretné folytatni ennek a lelkületnek a megélését. 

 

Homília meghallgatása:

 

Kallós Péter plébános atya szavaival élve: "Szép és mély lelki élmény volt ez a búcsúi ünnep".

 

- Marian -
Fényképeket készítette Ugrits Tamás és Kallós Péter

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk