Spányi Antal püspök megáldotta a Barátok kávézó és teázót - beszámoló

2021. 12. 02. | | 2021. 12. 02.

 

 

A béke, a harmónia, az egészség helye a Barátok kávézója Székesfehérváron - Spányi Antal püspök megáldotta a Barátok kávézó és teázót és a Barátok gyógynövénykészítményeket

2021. december 2-án Spányi Antal püspök megáldotta a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum – egykori ferences rendház – épületében működő Barátok kávézó és teázót, és az ott forgalmazott Barátok gyógynövénykészítményeket. A főpásztor elmondta a gondolat, hogy a kávézó különös profilja legyen a teremtésvédelem, Szent Ferenc szellemi-lelki örökségének, Szent II. János Pál pápa és Ferenc pápa útmutatásának köszönhető. Az eseményen Smohay András múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket és Lencsés Rita fitoterapeuta ismertette az új gyógynövénytermékeket.

A Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztése során, a beruházásnak köszönhetően helyreállították a belváros szívében álló ferences rendházat, megújították a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot és az épület újrahasznosítására vagyis felélesztésére egy új funkciót találtak ki, amelyet Szent Ferenc szellemiségéhez kapcsolódóan valósítottak meg. Egy kávézót és teázót, amelynek különös profilja, legfontosabb üzenete a teremtésvédelem – tudtuk meg Smohay Andrástól, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatójától, aki úgy fogalmazott, ma már egy múzeum működése elképzelhetetlen kapcsolódó vendéglátás nélkül. A kávézó kialakításával együtt a Barátok márka fejlesztése is megvalósult. Azonos arculatot kapott a kávézó és a Barátok Boltja, valamint a már említett gyógynövénykészítmények. A gyógynövénykészítmények megvásárolhatók a Barátok Boltjában (Liszt Ferenc u. 1.) és a Barátok kávézó és teázóban (Városház tér 4.), ahol az egészséges finomságokat akár frissen is elfogyaszthatják. A széles termékpalettán 45 különböző gyógynövényből készült szörp, lekvár, tea és teakeverék szerepel.

Spányi Antal püspök köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Szent Ferenc a természetben a megváltás szépségét látta. Életének egyik markáns üzenete, hogy a teremtés Isten embernek szánt ajándéka, melynek Istentől rendelt célja van. Ferenc pápa Laudato Si’ – Áldott légy – a közös otthon gondozása alcímű, 2015-ben megjelent enciklikája a természet értékének megbecsülésével foglalkozik. Ebben felhívja hívők figyelmét a teremtett világgal való helyes bánásmódra, amiben még mindig a pénz játssza a főszerepet. A pápa felidézve Assisi Szent Ferenc üzenetét figyelmeztet, hogy lépjünk ki az önpusztítás spiráljából. Ferenc pápa szerint korunk természetvédelmi tudományos problémáira mindenkinek saját személyes megoldást kell találnia. Felelősségünk nem hárítható el, mindenkinek részt kell venni a teremtés védelmében. A közös otthonunk a teremtett világ, amit együtt kell megőriznünk. A főpásztor arról is beszélt, a Székesfehérvári Egyházmegye teremtésvédelmi programja évről évre fejlődik, gazdagodik, s most egy újabb állomásához érkezett a környezetvédelem jegyében létrehozott kávézóval.

A kávézóban a Barátok kistermelői gyógynövénykészítmények, a székesfehérvári püspök kézműves sörei – Szent Gellért kézműves világos sör, Prépost kézműves barna sör és Szent Imre kézműves búzasör – valamint házi sütemények, olasz kávé is várja a kedves vendégeket. Az állandó kínálat mellett torta, édes és sós sütemény is rendelhető. Örömmel biztosítanak helyet családi és baráti összejöveteleknek, osztálytalálkozóknak, egyházi események – esküvők, keresztelők, temetések – utáni állófogadásoknak. A kávézót környezettudatos és családbarát szemlélettel üzemeltetik. Kerülik az eldobható termékek használatát, a hulladékot szelektíven gyűjtik. A kisgyerekeket játszósarok várja, a legkisebbeknek pedig baba-mama szobát biztosítanak.

A termékeket készítő Lencsés Rita fitoterapeuta vagyis gyógynövényszakértő, arról tájékoztatott, hogy a gyógynövényből készült termékek kínálata szezonálisan változik, ezért érdemes visszatérni a boltba és a kávézóba is az új ízek felfedezésére. A készítő alapanyagait Fejér megyében, tiszta környezetben gyűjti be, majd saját maga szárítja és csomagolja. Sokat járja a természetet, és 2015 óta vezet gyógynövénygyűjtő túrákat a megyében.

A tájékoztató után Spányi Antal püspök megáldotta a kávézót és dolgozóit, valamint minden terméket, gyógynövénykészítményt.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videót készítette: Somogyi Tamás, Bágya Ferenc, Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk