Rangos nemzetközi építészeti díjra jelölték a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont épületét

2023. 11. 15. | 2023. 11. 15.

 

 

Rangos nemzetközi építészeti díjra jelölték a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont épületét

2023.11.15. - Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumhoz tartozó Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont épülete rangos nemzetközi építészeti díj finalistái közé került. A Robert Gutowski Architects tervezte látogatóközpont egyedüli közép-európaiként holland, amerikai, brit és dán épületekkel versenyez a Archello Awards 2023 díjért a “Museum Building of the Year” kategóriában.

A Robert Gutowski Architects meghívásos tervpályázaton nyerte el a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont tervezését. A pályázati terv markáns eleme az új épület homlokzatán az Ohmann Béla és Weichinger Károly alkotta Prohászka-emlékmű falának továbbépítése volt.

Az épületben kerültek elhelyezésre a Püspöki Levéltár és Könyvtár dokumentumai, a kivitelezés során előkerült középkori kőfaragványokat bemutató lapidárium, valamint további raktározási helyiségek egyházművészeti ötvösmunkák, festmények és történeti miseruhák részére. A speciális légállapot és hőmérsékleti igény biztosításához megújuló energiaforrás került felhasználásra. Az épület tetőterében a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető látványos interaktív kiállítás várja a látogatókat, a múzeumpedagógiai terem pedig oktatási, ismeretterjesztési feladatokat szolgál.

A ház érdekessége, hogy magába foglalja az egykori Monostor-bástya északi falát. A várfalat a kivitelezést megelőző ásatások során tárták fel. A bástya Székesfehérvár kora-újkori védelmi rendszerének fontos eleme volt. A látogatóközpont kivitelezését megelőző régészeti feltárás során bizonyossá vált, hogy a várfal építéséhez felhasználtak az egykori királyi bazilika épületéből származó köveket is

Kérjük az alábbi linken szavazzanak a közönségdíjért:
https://archello.com/awards/archello-awards-2023/projects#museum-building-of-the-year

Forrás:
Robert Gutowski Architects és
Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Facebook oldalai
Fotó: Jaksa Bálint


© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk