Szentmise Vízkereszt napján a Bazilikában - beszámoló

2023. 01. 06. | | 2023. 01. 06.

 

 

 

 

Örömmel éljük meg kereszténységünket – Vízkereszt ünnepén Ugrits Tamás pasztorális helynök tartott ünnepi szentmisét Székesfehérváron

2023.01.06. – Vízkereszt ünnepén a székesfehérvári Szent István király székesegyházban Ugrits Tamás pasztorális helynök mutatott be ünnepi szentmisét Dózsa István plébánossal. A helynök az ünnepi liturgiának megfelelően a szertartás elején megáldotta a sót, és megszentelte a vizet.

Ugrits Tamás atya homíliájában többek között arról beszélt, a Napkeleti Bölcsek meghallgatták az írástudókat és Heródes királyt, majd folytatják útjukat. Mert zarándoklatuk nem embernek, hanem Istennek adott válasz volt. Ők a csillag nyomán járva keresték meg az újszülött királyt, hogy hódoljanak előtte. „A Szentírás szavainak fényében újra ragyog a betlehemi csillag a Napkeleti Bölcsek számára, és kimondhatatlan öröm volt ezért a szívükben. „Örvendezni kezdtek igen nagy örömmel.” Annak az embernek az öröme ez, akit az Isten világossága a szívén talál, akinek megadatik, hogy a reménye valóra válik. Annak az öröme, aki megtalálta a legfontosabbat az életében, akire rátaláltak. Az Isten talált rá.”

A helynök azt is kiemelte, hogy a Bölcsek a Messiást egy házban Máriával, édesanyjával együtt találták meg. A történet szerint a Szent Család már egy názáreti házban van, nem a betlehemi barlangban. Szent Józsefet mégsem említi Máté, bár az evangélista mindent Szent József szempontjából írt le. Ezzel is hangsúlyozni akarta Jézus Szűztől való születését, azt, hogy Jézus valóban az Isten Fia, és nem volt emberi édesapja. „Amikor megtalálták Máriát és a gyermeket, a földre borultak előtte, ez a hódolat csak egy istenkirályt illetett meg. De ez a hódolat nemcsak a leborulásukban, hanem az ajándékokban is ott van. Aranyat hoznak a királynak, tömjént az Isten Fiának, és mirhát a szenvedő embernek. Hitüket megvallják, és boldog öröm van a szívükben. Elindultak, kitartottak, végigjárták az utat, és megtalálták azt, akit keresett a szívük. A gyermekben felismerték mindenki Megváltóját.”

Ugrits Tamás atya azt is hangsúlyozta, az evangéliumi történet szerint a Bölcsek más úton tértek haza, mint ahogy érkeztek. Ezt nem feltétlenül fizikailag kell érteni – bár Heródes miatt ez is valószínű – sokkal inkább a szívük lett más. Egészen új emberekké váltak. Lehet, hogy látszólag élték tovább hétköznapi életüket, de valójában már Krisztushoz kapcsoltak mindent: múltat, jelent és jövőt. Már Ő volt a számukra is a legfontosabb, a Megváltó istenkirály. „Öröm elmélyedni hitünk igazságaiban, öröm tudni azt, hogy mit is hiszünk a Názáreti Jézusról, aki Betlehemben megszületett. Mert a megalapozott hit az, ami szilárd alapokon álló keresztény életet jelent számunkra. Ha hitünket a Szentírás tanítására alapozzuk, akkor tudjuk a mindennapi élet kihívásaiban örömmel megtenni azt, amit kereszténységünk tőlünk kíván”– fogalmazott a helynök.

Beszéde végén Ugrits Tamás azt kívánta, a Napkeleti Bölcseket követve mi is érkezzünk meg Krisztushoz, és lélekben boruljunk le előtte. Ünnepeljük hittel és örömmel a világ Megváltóját, minden ember és személyes Megváltónkat, egészen megújult szívvel és szeretettel.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk