Püspöki szentmise vízkereszt ünnepén - beszámoló

2020. 01. 06. | | 2020. 01. 07.

 

 

„Lélekben kövessük a csillagot” - Spányi Antal celebrált misét vízkereszt ünnepén

2020.01.06. - Hétfőn, vízkereszt napján, Urunk megjelenésének ünnepén Spányi Antal, püspök celebrált szentmisét a Szent Imre templomban. „Vízkereszt ünnepének hármas tartalma van; köszöntjük a betlehemi csillag vezetésével Jézusra rátaláló napkeleti bölcseket, ünnepeljük Jézus első csodatételét a kánai menyegzőn, amikor a vizet borrá változtatja és ott vagyunk Jézus megkeresztelkedésénél is.” - emelte ki szentbeszédében a főpásztor.

„Lélekben kövessük a csillagot, amely a bölcseket elvezette Jézus Krisztushoz, elvezette őket a találkozáshoz és a felismeréshez. Ennek a napnak ősi, szép szokása a vízszentelés.” - emelte ki bevezetőjében Spányi Antal, püspök, aki az ünnepi szentmise kezdetén megáldotta a vizet, hogy legyen Isten kegyelmének hordozója, tisztulást hozzon, kegyelmet közvetítsen.
Vízkereszt napi ünnepi püspöki mise a Szent Imre templomban

„Vízkereszt ünnepének hármas tartalma van; köszöntjük a betlehemi csillag vezetésével Jézusra rátaláló napkeleti bölcseket, ünnepeljük Jézus első csodatételét a kánai menyegzőn, amikor a vizet borrá változtatja és ott vagyunk Jézus megkeresztelkedésénél is, ahol a Jordánban Keresztelő Jánostól felveszi a keresztséget.” - hangsúlyozta a főpásztor, aki hozzátette: „mindhárom kinyilatkoztatás Jézusra, az ő küldetésére mutat rá.”

„Isten nem elvont igazságokat ad tudtunkra, hanem arra törekszik, hogy a kinyilatkoztatása az emberek szívébe hatoljon, úgy, hogy azt mélyen megértsék és befogadják és a kinyilatkoztatás szerint alakítsák és formálják az életüket.

Az ünnep Evangéliumában hallhattuk, egy különös csillag vezeti a bölcseket. A bölcsek azért bölcsek, mert felismerik a jelben a fontos üzenetet. Nem azt mondják, hogy valaki majd csak megmondja, hogy mit jelent ez és kényelmesen kivárják otthon. Ezért adják át ajándékaikat; aranyat az örök királynak, tömjént az Isten fiának és mirhát a Megváltónak.” - folytatta szentbeszédét Spányi Antal, megyés püspök. „Amikor szeretnénk az Istenhez közelebb kerülni, amikor belsőleg feszít a vágy, hogy de jó volna jobbnak lenni, többet imádkozni, jobban megérteni az Istent, akkor talán feladatunk, hogy azokat a jeleket észrevegyük, amelyeket az Isten nekünk küld az életünk történésein keresztül. Ha úgy tetszik, kinyilatkoztatást kapunk.

Ha elgondolkodunk rajtuk, megérthetjük, hogy az Istennek köze van az életünkhöz, nem hagy el bennünket, nem felejtkezik el rólunk. Lehetnek próbatételek és kereszthordozásra alkalmak az életünkben és rádöbbenhetünk, hogy a kereszthordozáshoz a testi és a lelki erőt is maga az Isten adja.” - zárta homíliáját a főpásztor.

Lugosi Balázs
szekesfehervar.hu

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk