Püspöki szentmise a 110 éves Jézus Szíve templomban - beszámoló

2021. 09. 16. | | 2021. 09. 17.

 


 

Próbáljuk meghallani és tudjuk befogadni az isteni szót – Felszentelési évfordulóját ünnepelte a székesfehérvári Jézus Szíve templom

2021.09.16. - A székesfehérvári vízivárosi Jézus Szíve templomot Dr. Prohászka Ottokár püspök 1911. szeptember 17-én szentelte fel. A 110 éves évforduló alkalmából Spányi Antal megyés püspök ünnepi szentmisét mutatott be a vízivárosi templomban.

A főpásztor beszédében egy templomban sétáló, a hitről még szinte mit sem tudó gyermek félelem nélküli lépteit állította párhuzamba Jézus Krisztus szentségi jelenlétével, a belőle áradó biztonsággal, bizonyossággal.

„A nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába” – idézte az evangélium szavait a megyés püspök, majd kiemelte az isteni szó meghallását és befogadását. „Az ember hajlamos sok mindent túlbonyolítani. Pedig világos és egyszerű valójában minden, ha tudunk az evangéliumra figyelni, ha próbálunk az Isten szavára hallgatni és ezeket a meghallott szavakat szívünkbe befogadni, hogy azok ott gyökeret verhessenek, szárba szökkenhessenek és termést hozhassanak.”

 

 

A szentmise előtt Spányi Antal megyés püspök a Béla úti temetőben megáldotta Kiss János helynök, nagyprépost, korábbi plébános elkészült síremlékét.

„Kiss János atya mindig eleganciával képviselte az ő urát, járta városunk utcáit és beszélgetett az emberekkel. Mindig mindenkinek a mindene akart lenni egyszerűen és készségesen valami szép méltósággal. Hiszem, hogy az élete, amely igazodott Jézus tanításához elvezette őt a mennyország boldogságába.” – emlékezett a néhai helynökre a megyés főpásztor.

.

Képek: Burján Zsigmond, Mórocz Tamás, Ugrits Tamás
Videó: Burján Zsigmond és Somogyi Tamás

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 

 


 

 



 


 

 


  




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk