Püspöki látogatás a felújításra kerülő fehérvári bazilikában - beszámoló

2015. 04. 28. | | 2015. 04. 28.

 2015. április. 28. - Folytatódnak a Székesfehérvári Szent István Bazilika felújítási munkálatai. Spányi Antal megyés püspök látogatást tett az építkezésen és megtekintette a rekonstrukció jelenlegi állapotát.

Mint ismeretes 2014-én júliusában leomlott a fehérvári bazilika homlokzatának egy része. A súlyos állapotba került templom felújítására gyűjtést hirdetett a székesfehérvári egyházmegye. A széles társadalmi összefogás - a gyors kormánytámogatás és a jelentős számú egyéni adományok - eredményeképpen befejeződtek a főhajó tetőszerkezetének megerősítési és javítási munkálatai. Kicserélték azokat a szerkezeti elemeket, amelyeket a tervezők előírtak. Spányi Antal megyés püspök megtekintette a székesegyház jelenlegi állapotát és tárgyalt az építtetőkkel a további munkálatokról.

Szabó Béla építésvezető a helyszínen elmondta: a cseréphéjazat elbontása után vált láthatóvá, hogy a tetőszerkezetnek újabb problémái vannak. Ezért a fehérvári bazilika rekonstrukciójában további beavatkozásra van szükség, amelyre már elkészültek a tervek. Az újonnan felmerülő komplikációk miatt, a tetőszerkezet komplett felújítása a nyár végére fejeződhet be. Ez nehézséget jelent a Bazilika teljes rekonstrukciójának ütemtervében is, mivel a tetőszerkezet felújítását, a homlokzat felújítási munkákkal össze kell hangolni. A remények szerint a jövő év tavaszára várható, hogy a székesfehérvári főtemplom visszanyeri eredeti állapotát.

BPK
Fényképeket készítette Lakata Pál
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk