Projektnyitó tájékoztató Bodajkon - beszámoló

2019. 03. 28. | | 2019. 03. 29.

 

 

Megújul az ezeréves kegyhely – Megkezdődik a Bodajki Segítő Szűz Mária Templom és környezete vallásturisztikai fejlesztése, kiállítóterek létrehozása

2019.03.28. – Magyarország Kormánya és a Székesfehérvári Egyházmegye jelentős anyagi támogatásának köszönhetően, teljesen megújul a Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely. A kétéves tervezési időszakot követően, a kivitelezési szerződés ünnepélyes aláírásával egybekötött projektnyitó tájékoztatót tartottak a plébánia dísztermében. Az eseményen részt vett Soltész Miklós államtitkár, Spányi Antal megyés püspök, Fejér megye, Bodajk és Székesfehérvár Város vezetése, a Székesfehérvári Egyházmegye szakemberei, a tervező és kivitelező, valamint a projektmenedzsment cégek képviselői.

Az ezeréves kegyhely múltjához méltó felújítási és átalakítási munkálatairól Mórocz Tamás plébános tartott részletes beszámolót. Bemutatta a 2012 óta tartó fejlesztéseket, a templom külső, a hozzá tartozó kolostor, illetve a hátsó díszudvar megújítását. Ismertette a kegyoltár és egyéb, a kegytemplomban található bútorzat (karzatrács, szószék, mellékoltárok) restaurálását, amely legnagyobbrészt egyházmegyei támogatásból és a hívek adományaiból valósulhatott meg, és amelyhez társult a kegytemplom belső műszaki állapotának javítása. A plébános elmondta, a kegyoltár restaurálásának folyamatában értesültek arról, hogy Magyarország Kormánya a kegyhelyet a Székesfehérvári Egyházmegyén keresztül 500 millió forintos vallásturisztikai támogatásban részesítette. „Ez a támogatás több, mint egy plébánia kiemelése a sok mellett. Annak támogatása, hogy az ideérkezők megfelelő lehetőséget kapjanak arra a találkozásra a múlttal, ahol találkozhatunk Szent István imádságos örökségével” – mondta a plébános, majd hozzátette. ”Minden hozzátoldást, elvételt annak a fényében kívánunk megtenni, hogy azzal úgy legyünk többek, ahogy ez a kegyhely az előző 275 évben is folyamatosan organikusan épült, szépült és többé tette azt a Szent István-i imádságos helyet, mely méltóan viseli a legrégebbi magyarországi kegyhely címet.” Mórocz Tamás örömmel jelentette be, hogy a kegyhely felújítása mellett, az ún. alsó iskola épületében egy 56 fős zarándokház létesül. A ház lehetőséget biztosít majd arra, hogy az ideérkezők ne csak egy napot, hanem akár egy hetet is eltöltsenek Bodajkon, és innen kiindulva fedezzék fel a környék szépségét. Emellett szintén más pályázati forrásból a kálvária tövében lévő ún. Gizella Lak is berendezésre kerül.

A bodajki kegyhely fejlesztésének terveit a Konstruma Mérnöki Iroda Kft. készítette dr. Oláh Mihály Zoltán vezetésével. Az építészmérnök bemutatta a felújítás műszaki tartalmát: a várható területegyesítést a templom körül, a kegyhely főbejáratának, zarándok és gazdasági bejáratának megújítását, a szentélyben végzendő további munkálatokat, a kiállítás, a turisztikai fogadótér, a látogató központ kialakítását, a templomudvar átalakítását.

Az Equninox Consulting Kft. képviseletében Kriston Kristóf projektmenedzser a rendezvényen elmondta, hogy a volt iskolaépületből kialakuló zarándokszállással kapcsolódik Bodajk a Magyar Szent Család hat helyszínből álló zarándokútjához, mely fejlesztéshez a GINOP 7.1.4.-16 pályázat biztosít forrást. Bejelentette, hogy a hazai forrásból kapott  500 millió forint támogatás nem lett elég a kegyhely fejlesztéséhez, ezért az egyházmegye Spányi Antal megyés püspök vezetésével úgy döntött – a pasztorális szempontból kiemelten fontos helyszín megújulására – „beáldozza” a Székesfehérvári Püspöki Palota teljes felújítását.

A kegytemplomhoz kapcsolódó, folyamatban lévő munkákról adott tájékoztatást Smohay András múzeumigazgató. Bejelentette, hogy a kegyoltár restaurálása, a mellékoltárok, a karzatrács és a szószék restaurálásának műhelymunkálatai idén május 30-ig elkészülnek, amelyet képzett szakemberek ellenőriznek és irányítanak. Minden, ami eredeti formájában helyreállítható, azt annak megfelelően őrzik meg az utókor számára.

Spányi Antal püspök beszédében a kegyhely történelmi szerepét hangsúlyozta. Elmondta, Magyarország legősibb kegyhelye olyan folyamatosságot képvisel, amelyre nekünk magyaroknak nagy szükségünk van. Megerősíti múltunk gyökereit, és a kegyhely egyfajta „lelki-kegyelmi erőforrást” biztosít mindenkinek, aki ellátogat Bodajkra. Ezért szüksége van rá a nemzetnek, a magyar embereknek. Megköszönte az összefogásban megvalósuló támogatást, amely a hatalmas beruházást lehetővé teszi és mindenki hozzájárulását, aki segíti a tervek megvalósulását. Köszönetet mondott Fejér megye vezetésének, hogy kiemelt helyen kezeli a kegyhelyet, és nem utolsósorban Mórocz Tamás plébánosnak, aki rendíthetetlen hittel, alázattal, de ugyanakkor nagy energiával kíséri végig a munkálatokat.

A projektnyitó rendezvényen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy az ezeréves kegyhely azért él ma is, mert olyan történelmi személyiségek építették, fordultak meg és imádkoztak itt, akik által magyar történelmünkkel kerülünk kapcsolatba. Ilyen volt Szent István, Szent Imre, Brindisi Szent Lőrinc és Mindszenty József. Elmondta: a kormány hazai forrásból másfél milliárd forintot fordít arra, hogy a 21. század követelményeihez igazodó zarándokhely jöjjön létre. Megjegyezte, hogy Fejérben nemcsak a bodajki kegyhely újul meg, hanem az ercsi templom és az alsószentiváni zarándokhely is.

A projektnyitó rendezvény végén aláírásra kerültek a kivitelezési szerződések a kegyhely és az alsó iskola felújítására, a bodajki zarándokhely kulturális és szakrális helyeinek kialakítására. Bodajkon egy olyan épületegyüttes jöhet létre, amely a modern kor technológiájával felújítva méltó lesz ahhoz a múlthoz, amiben született, tisztelve a kort, az időt, az átimádkozott kegyhelyet.

Berta Kata
Fényképeket készítette Skobrák Dénes

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk