Papszentelés - idén diakónusszentelés - beszámoló

2014. 06. 24. | | frissítve 2014. 06. 26.

 

 

 

Keresztelő Szent János ünnepén együtt imádkoztak a Székesegyházban a székesfehérvári egyházmegye papjai, a családtagok és a hívek a szentelési évfordulójukat ünneplő papokért és az ezen a napon a diakónátus rendjébe emelt két papnövendékért.

Spányi Antal megyés püspök a szentmise elején köszöntötte Takács Nándor nyugalmazott fehérvári püspököt, paptestvéreit, jubiláló egyházmegyés papjait, a szentelendőket, rokonaikat és barátaikat, a nagyszámban megjelent híveket, köztük Soltész Miklós államtitkár urat. Áldást kért az egészségi állapota miatt távollevő Szendi József nyugalmazott veszprémi érsekre, aki ezen a napon ünnepelte papságának 70. évfordulóját.

A szentmisébe illesztett szentelés szertartása a jelöltek bemutatásával és kiválasztásával kezdődött. Hajdu Ferenc provikárius a hagyományoknak megfelelően kérte a megyés püspöktől Bozai Márton és Oravecki Attila Ferenc diakónussá szentelését. A püspök méltónak találta kiválasztottakat a szerpapság rendjére.

A főpásztor beszédében Keresztelő Szent János példáját állította a szentelendők elé, aki nem csak beszélt az Úr eljöveteléről, hanem előkészítette útját, hogy az idők teljességében bemutassa a körülötte élőknek: „Íme, az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit”. A papnak is ez a feladata, hogy az elmékben, a szívekben, a lelkekben rendet teremtsen, utat készítsen az Úrnak és megmutassa a világnak, velünk van Jézus. – mondta a püspök és azt kívánta Isten kegyelme által, legyenek só és kovász a világban. Azt kérte a szerpapok rendjébe lépő kiválasztottaktól, a Szentlélek ajándékaival megerősítve segítség a püspököt az Ige, az Oltár, a jótékonyság szolgálatában, tanúsítsák Krisztus szeretetét mindenkinek.

Beszéde végén a megyés püspök kiemelte az egyházmegyében meghirdetett Prohászka Imaszövetség szerepét, amelynek tagjai naponta imádkoznak új papi hivatásokért, hogy legyenek fiatal férfiak, akik egy életen át akarják egyedül Istent szolgálni.

A szertartás folytatásaként a szentelő püspök ünnepélyes kérdéseket tett fel a jelölteknek, hogy a hívek előtt erősítsék meg szándékuk komolyságát. Majd a püspök kézrátétele és felszentelő imája által kérte a Szentlelket a szentelők életére.

A felszentelő imádság után a paptársak liturgikus öltözékbe öltöztették a felszentelteket, az evangéliumos könyv ünnepélyes átadása után a papság békecsókot váltott a diakónusokkal. A diakónusok a szertartás folytatásában már a főpásztor mellett végeztek oltárszolgálatot a szentmise bemutatásában.

Az ünnepi szentmise végén Spányi Antal püspök személyre szólóan köszönte meg a jubiláns papoknak, a hűségben eltöltött hosszú évtizedeket, a különböző szolgálatokat, amellyel Isten országát építették: a gyémántmisés Kiss János, Lengyel Sándor, és Makó Dávid atyáknak és az aranymisés Dr. Rózsa Hubának. A szentmise záró áldása előtt a jubiláló atyák külön megáldották a jelenlevőket.

BPK
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt

Videó: Somogyi Tamás és BPK


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk