Ölelés az elfogadásért Székesfehérváron a fogyatékossággal élők világnapján - beszámoló

2022. 12. 03. | | 2022. 12. 05.

 

 

Ölelés az elfogadásért – hagyományteremtés Székesfehérváron a fogyatékossággal élők világnapján

2022.12.03.- Hagyományteremtő szándékkal, a fogyatékossággal élők világnapján rendezték meg először az Ölelés az elfogadásért elnevezésű rendezvényt. A több száz résztvevő előbb közösen átölelte az Országalmát, majd különleges, megható produkciókon keresztül mutatták be tehetségüket. Az eseményen Spányi Antal püspök és Cser-Palkovics András polgármester és Lengyel Zsófia esélyegyenlőségi referens köszöntötte a több mint száz érintett résztvevőt. Az Ölelés az elfogadásért kezdeményezést Kovács Szilvia televíziós riporter, műsorvezető indította útjára.

Az ENSZ 1992-ben hivatalosan is december 3-át nevezte ki a fogyatékossággal élők világnapjának. Ezen a napon azokra az emberekre hívják fel a figyelmet, akik valamilyen fogyatékossággal élik mindennapjaikat. Szombat reggelre Ölelés az elfogadásért címmel hirdettek flashmobot a Városház térre a világnap alkalmából, Kovács Szilvia televíziós műsorvezető kezdeményezésére. Az eseményen a fogyatékossággal élő emberek elfogadásáért több százan álltak ki. Kovács Szilvia, a rendezvény házigazdája hagyományteremtő szándékkal hívta életre a programot. Mint elmondta, ez egy remek alkalom arra, hogy bemutassák: mindenkiben ugyanolyan szív dobog, nincsenek különbségek. „Munkám során nagyon sok olyan intézményben járok, ahol fogyatékossággal élő emberekkel találkoznak, akik - nem méltó módon - el vannak rejtve. Azt szeretném: lássuk azt, hogy ők is ugyanolyan emberek, mindegyiküknek van különleges tehetsége.” – köszöntötte a jelenlévőket a rendezvény megálmodója.

„Olykor az egészen természetes, magától értetődő dolgokat is jó újragondolnunk, számot vetnünk önmagunkban.” – kezdte köszöntőjét Spányi Antal megyéspüspök, majd azzal folytatta: mindenkit az Isten teremtett, ő tudja pontosan, mi a szándéka az életünkkel. „Isten előtt mindannyian kedvesek vagyunk, Isten előtt fontosak vagyunk és mindannyian ott vagyunk a szeretetében. Ettől a szeretettől pedig senki és semmi el nem szakíthat minket. (…) Lehet az ember sokféle, egy biztos: úgy kell tekintenünk rá, mint testvérre. Ha képesek vagyunk szeretettel, jósággal, megértéssel fordulni ezekhez az emberekhez, akkor olyat tudunk tenni, ami előre viszi az emberek életét.” – fogalmazott a rendezvény üzenetére hivatkozva a megyéspüspök, aki zárásként az Isten áldását kérte mindazokra az emberekre és családokra, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.

Dr. Cser-Palkovics András polgármestere beszédében elmondta: egy világnap lehetőséget ad a figyelem felhívásra és a hagyomány teremtésre, ami ezen a napon nagy sikerrel meg is valósult. Ez pedig annak is köszönhető, hogy az ügyben érintett közösségek, civil szervezetek és intézmények képesek összefogni, egymást segítve kiállni a jó ügy érdekében. „Elfogadás és segítség. Ez az, amire szüksége van ezeknek az embereknek, közösségeknek. Akkor válik ez a közösség erőssé, ha a szeretet erejével meg tudjuk erősíteni.” – zárta beszédét a polgármester, aki köszönetét fejezte ki, hogy már az első évben ilyen sokan álltak a kezdeményezés mellé, majd emlékeztetett: a szürke hétköznapokban is szeretettel, megértéssel forduljunk a fogyatékossággal élők felé.

Lengyel Zsófia, Székesfehérvár esélyegyenlőségi referense felidézte, 2019-ben már próbálkoztak egy figyelem felhívó flashmobbal, ám a világjárvány éveiben sajnos nem tudták folytatni a programot. Most újult erővel, de ugyanolyan jó szándékkal és szeretettel szeretnék elérni, hogy az Ölelés az elfogadásért évről évre több embert érjen el. Ahogy fogalmazott, fogyatékossággal élőként ugyanúgy élniük kell a mindennapi életüket, mint az ép társaiknak, ezért fontos, hogy elfogadással és szeretettel forduljanak feléjük az emberek. Azért, hogy a következő generációk számára természetesebb legyen ez a hozzáállás, a mai napig zajlik a Székesfehérvári Érzékenyítő Program, melynek során Lengyel Zsófia és társai interaktív előadással mutatják be a fogyatékossággal élők életét.

Az Országalma jelképes megölelése után a jelenlévők átvonultak az Adventi Színpadhoz, ahol a város fogyatékossággal élők képzését folytató intézményeinek növendékei adták elő szívhez szóló produkcióikat.

Forrás: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió


Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk