Ökumenikus imahét - első nap - beszámoló

2013. 01. 20. | | 2013. 01. 20.

 

a katolikus főpásztor beszéde az emberek előtt - fényképezte: dr. Berta Gábor


A magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye az ökumenikus imahét, amely a székesfehérvári egyházközségek és gyülekezetek életében is kiemelt jelentőségű. A közös imádságot Székesfehérvár minden közösségében meghirdették a keresztények egységéért. Az idei hét mottója az ószövetségi Mikeás prófétától származó idézet "... mit kíván tőlünk az Isten?" A nyolcnapos programsorozat helyszínéül a város egy-egy katolikus, református, evangélikus temploma és baptista imaháza ad otthont, amelyekben minden alkalommal egy másik felekezetből kérnek fel igehirdetőt.

A hét során a felekezetből érkező lelkipásztorok példaértékű közösségben végzik szolgálatukat. Fehérváron hagyománnyá vált, hogy a székváros katolikus püspöke mellett meghívják a kerület evangélikus és református püspökét is.

A keresztények egységét erősítő hét első alkalmán Spányi Antal megyés püspök tartott igehirdetést. Beszédében az Isten és mai ember közötti viszonyt szemlélte. „Minden emberben megszólal egy belső hang, hogy van egy út, egy törvény, amely Isten végtelen kegyelméhez vezet, ami kiemel ebből a világból”- mondta. De mi keresztények is sokszor tévelygünk, hasonlítunk az emmauszi tanítványokhoz. Hitben megfogyatkozva járjuk utunkat, nem ismerjük fel Őt, mert elhomályosul szemünk. De Isten nem hagy magunkra. Amikor a tanítványokhoz csatlakozó Jézus kifejti az Írások üzenetét, akkor ők újra hitet és reményt kapnak, újjászületnek az Ige által. A kenyértörésben megerősödve egész életük tanúsággá válik és hirdetik, hogy Krisztus valóban él! „Isten a mi utunkon is velünk jár! Bárhol, bármikor nyilvánvalóvá kell tennünk, hogy Isten velünk él.”

A megyés püspök hangsúlyozta, hogy az egyházban az Isten népének közösségéért is felelősek vagyunk. Ebben az évben az egyik legszegényebb és a legnagyobb igazságtalanságot szenvedő, indiai keresztények imái alapján állították össze az imahetet. Így akarták felhívni a figyelmet a világban egyre erősödő keresztény üldözésekre. A főpásztor emlékeztetett az indiai Orissa állambéli keresztények elleni vérengzés hírére, ami két évvel ezelőtt körbejárta a világot. A megyés püspök akkor kérte a székesfehérvári egyházmegye híveit, mondjanak el naponta egy megadott imát az üldözöttekért, a világ békéjéért. Ez az ima azóta terjed, több nyelvre lefordították.

Beszéde végén a főpásztor Szent Ágoston imáját idézte -„... nyugtalan a szívünk, amíg benned meg nem nyugszik” – és azt kívánta kísérje ez a keresztényeket minden tevékenységükben, mert a világ bajait nekünk kell orvosolni.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. július >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk