Ökumenikus imahét 2020 - ötödik nap - beszámoló

2020. 01. 26. | | 2020. 01. 27.

 

 

 

Spányi Antal püspök igehirdetésével zárult Székesfehérváron az ökumenikus imahét

2020.01.26. - Az Ökumenikus Imahét záróalkalmán, vasárnap este Spányi Antal, megyés püspök „Megtérés - Szívünk és elménk megváltozása” címmel hirdetett igét a Széchenyi úti református templomban, ahol a város katolikus, református, evangélikus és baptista lelkipásztorai imádkoztak együtt a hívekkel.

A székesfehérvári Ökumenikus Imahét záró alkalmán Szász Zoltán, református lelkipásztor házigazdaként köszöntötte a testvérfelekezetek híveit. Az eseményen közreműködött Tóka Szabolcs, orgonaművész és az Ökumenikus Kórus, amelyet Dóczi István, karnagy vezényelt.

A történelmi felekezetek képviselőinek hálaadó imái után Spányi Antal, püspök „Megtérés - Szívünk és elménk megváltozása” címmel hirdetett igét.

„A megtérés útja hosszú út. Egy életen át tart. Nem olyan egyszerű, hogy elhagyok valamit, hanem nehezebb, több. Magamra öltök valamit. Az új embert. Krisztusba öltözöm.

Példát ad Jézus, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem, hogy életét adja övéiért és mindenkiért. Új szempont kell, hogy helyet kapjon a gondolkodásunkban. Meg kell értenünk, el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk az igazság teljes birtokában. Meg kell értenünk, el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk többek a másiknál. Nem vagyunk a többiek előtt, nincs mivel dicsekednünk.

Minden dicsekvésünk hiábavaló és szégyenünkre is válik. Törekszünk valami felé. Navigációs eszközeinket hangoljuk Jézus Krisztusra és feléje próbáljunk haladni. A megtérés ezt jelenti számunkra. Fel kell ismerni: változnom kell, nekem kell változnom.

Mert Krisztus akar formálni engem. Kegyelmével, mely ott működik lelkünk mélyén. És ki ne tapasztalná, - olykor a legváratlanabb pillanatban - hogy a kegyelem működik, hogy az Isten formál, alakít és érlel bennünket.

Formál bennünket az Isten szeretetével, amely fölemel, vigasztal, gyógyít. Gyógyítja bűneink lelkünkön ejtett sebeit, formál felebarátainkon keresztül, azokon keresztül, akik elfogadnak, szeretnek.” - hangsúlyozta igehirdetésében Spányi Antal, megyés püspök. „De ne felejtsük el, hogy vannak másféle eszközei is az Istennek; a szenvedések és a próbatételek által is ő akar formálni bennünket. Nem összeroppant, nem gyötör csak úgy kénye-kedve szerint, hanem alakít, tisztít, formál, megújít.

Az embernek, aki Krisztus felé akar hajózni Isten rejtett kincseit is fel kell ismerni. Valami új látásmódra kell szert tennünk. Ez a látásmód a Szentlélekben való látás. Ha a Szentlélek által nézek, meglátom Krisztusban a mindenséget.” - zárta gondolatait a főpásztor.

Fényképeket késztette dr. Berta Gábor
Forrás: szekesfehervar.hu

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk