Kiállítás nyílik Németh László Imre könyvének ábrázolásaiból - beszámoló

2023. 03. 17. | | 2023. 03. 21.

 

 

A római Santo Stefano Rotondo ábrázolásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron

2023.03.17. – Németh László Imre atya, pápai prelátus a Magyar emlékek római temploma. A Santo Stefano Rotondo ábrázolásai című könyvében megjelent műveket mutatja be az a kiállítás, amelyet Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum. Az 1998 és 2020 között Rómában szolgáló Németh László atya két évtized gyűjtőmunka után vállalkozott arra, hogy könyv formában mutassa be a 16. és 20. század között készült templomábrázolások jellegzetes darabjait.

A római Santo Stefano Rotondo ábrázolásait bemutató tárlaton Spányi Antal székesfehérvári püspök köszöntötte a megjelenteket. Méltatta a gyűjtő munkáját, amely nemcsak a templom évszázadainak gazdag történelmi hátterét, hanem annak megkerülhetetlenül fontos magyar vonatkozásait is szemlélteti.

Az örök város egyik közismert műemléke a Szent István kerektemplom. A Magyar emlékek római temploma című könyv anyagából készült kiállítást Molnár Antal történész, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója, a Pápai Történettudományi Bizottság tagja nyitotta meg. Molnár Antal nemcsak a templom történetével ismertette meg az érdeklődőket, hanem beszélt az építmény egyházi, vallási, művészeti, és kiemelten magyar vonatkozásairól is, a 15. századi pálos atyáktól a magyar, majd német–magyar jezsuita kollégium lakóin át egészen Mindszenty Józsefig, akinek bíborosi címtemploma volt a Rotondo.

A kiállítás a római Santo Stefano Rotondo szellemi, kulturális és spirituális örökségét különleges, attraktív módon mutatja be. Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója és munkatársai olyan látványelemek felhasználásával készítették el a kiállítást, melyek hozzájárulnak a szakrális élmény megtapasztalásához is.

A megnyitón Palócz Réka és László Szilvia énekművészek, Pergolesi: Stabat Mater-éből adtak elő duett tételeket, Kéry Tamás zongoraművész kíséretével.

A kiállítás május 13-ig látogatható a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

 

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk