Isten Önnel, Feri bácsi! - beszámoló

2021. 02. 26. | | 2021. 03. 01.

 

 

Katonai tiszteletadás mellett, kegyeleti gyászmise keretében helyezték végső nyugalomra a közelmúltban elhunyt vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlóst (tartalékos főhadnagyot), a Don-kanyart megjárt, utolsó ismert katonát Székesfehérváron, február 26-án, pénteken. A székesfehérvári magyar királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonáját 99. esztendős korában érte a halál.

A gyászmisét celebráló Spányi Antal megyéspüspök megemlékezésében felidézte vitéz Smohay Ferenc életútját, és emberi kvalitásait. Mint mondta: a zászlós történelmi idők tanúja volt, aki életével mutatta nekünk a magyarság, és a hazaszeretet útját.

Berdó Gábor nyugállományú százados, a Doni Kegyeleti és Bajtársi Szövetség elnöke búcsúbeszédében úgy fogalmazott: húsz esztendősen példaértékűen vezette a háborúban aknavető szakaszát. „A keleti front poklába tudta varázsolni az otthon melegét. Nála idősebb katonái is felnéztek rá. Sosem küldte csatába az embereit – mindig oda vezette őket. Mély gyásszal emlékezünk rád, Feri bácsi, akitől olyan sokat kaptunk” – búcsúzott az elnök.

Vitéz Smohay Ferenc érettségi után vonult be sorkatonai szolgálatra a gyalogezredhez, karpaszományosként tartalékos parancsnoki képzésre. Az ezred mozgósítását követően a 2. magyar hadsereg kötelékében került az orosz frontra. 1943-ban a véres veszteséggel járó visszavonulás során, február 1-jén esett hadifogságba, ahonnan - 758 nap után - 1945. február 28-án tért haza.

A rendszerváltást követően vitéz Smohay Ferenc aktív résztvevője volt minden honvédelemmel kapcsolatos környékbeli rendezvénynek, megemlékezésnek. Tagja volt a Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetségnek, a Történelmi Vitézi Rendnek és tiszteletbeli tagja az alakulata emlékét őrző Magyar Királyi Szent István Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesületnek.

A szertartáson a Magyar Honvédséget Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokága törzsfőnök műveleti helyettese, Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint Vokla János ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, egyben Székesfehérvár helyőrségparancsnoka képviselte. A honvédelmi miniszter képviseletében dr. Balogh András József ezredes, a miniszter kabinetfőnöke vett részt a szertartáson. Vitéz Smohay Ferenc emléke előtt lerótta kegyeletét Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője is.

Forrás: honvedelem.hu

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk