Imádság korunk hitvallóiért a Sant Egidio közösséggel - beszámoló

2009. 04. 03.

 

"Megdöbbentő túlzásnak éreztem, amikor boldog emlékű II. János Pál a XX. századot a vértanúk századának nevezte. Szónoki fordulatot gondoltam szavai mögött. És még jobban megdöbbentem, amikor utánanézve a tényeknek, szembesülnöm kellett a szomorú valósággal: a kereszténység a XX. és a XXI. század legüldözöttebb vallási közössége! Keveset hallani erről, keveset beszélnek, hírek csak elvétve kerülnek a lapok hasábjaira.

Lelki közösséget alkotunk nemcsak az elmúlt korok vértanúival, de kortársainkkal is, akik életük odaadásával pecsételik meg Jézushoz fűződő, hitből fakadó szeretetkapcsolatukat. Ilyen áldozat megtételére csak az odaadott életű ember képes. Az így élő ember békét hordoz szívében, amit a világ el nem vehet tőle, az ilyen ember szíve a személyes kapcsolat örömét hordozza, ezért még a szenvedésben is békét és örömet hordoz szívében. Megdöbbentőek a régi vértanúakták tanúságai erről, de kortársaink helytállása is ugyanabból a hitből és reményből fakad."

Részlet Spányi Antal beszédéből

Teljes beszéd letöltése ITT.


 

 

Április 3-án, pénteken este a Szent Egyed közösség szervezésében ökumenikus imádságot tartottak a budapesti Egyetemi templomban azok emlékére, akik napjainkban az evangéliumért áldozták életüket. Az imaórát Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök vezette.

II. János Pál pápa az egyházat a Nagy Szentév és az új évezred előkészítésére hívó Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelében kérte, hogy a hívő közösségek gyűjtsék össze és ápolják a XX. században hitükért megölt keresztények emlékét. Az 1915-ös örmény népirtástól az 1999-ben történt kelet-timori tömegmészárlásokig öt kontinensen át ível ez a martirológia: a nácizmus és a bolsevik kommunizmus, a spanyol és a mexikói polgárháborúk, a latin-amerikai diktatúrák, az afrikai etnikai háborúk és a vallási fanatizmus keresztény áldozatainak száma talán a hárommilliót is eléri. Sokuk nevét ma sem ismerjük.

Az egyház kortárs nem hősök, hanem olyan férfiak és nők története, akik saját életüket nem akarták azon az áron megmenteni, hogy feladják az evangélium és a rájuk bízottak iránti hűségüket. Az ő áldozatuk olyan örökség, amelyet nagy hálával kell megőriznünk és továbbadnunk az új évezrednek.

Ima a XXI. század elején a keresztényekért >>

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk