Hitünk és életünk

2013. 10. 16. | 2013. 10. 06.

 

Vallási magazinunk mai adásában szeptemberi végi és október eleji egyházi eseményekre tekintünk vissza.

 

 

Megrendezésre került a székesfehérvári egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének éves őszi rendezvénye, amelynek keretében megnyílt Jovián György Munkácsy díjas festőművész kiállítása.

 

Kép forrása: szekesfehervar.hu

 

Felújították az Őrhalmi szőlők több mint 100 éves keresztjét, amelynek különlegessége volt, hogy a restaurálás során megtalálták a készíttetők által 1902-ben elhelyezett üzenetét. Miért fontos sokaknak az útszéli, vagy szőlőhegyi keresztek rendben tartása, a hozzájuk kapcsolódó hagyományok őrzése? A fehérári Őrhalmi szőlőkben álló kereszt mai modern választ ad erre.

 

 

Kiemelkedő eseménye a katolikus egyháznak Szent Gellért napja, amikor Szent István fiának, Imre herceg tanítójának ünnepnapján átadják a Szent Gellért díjat, amelyet katolikus iskolák pedagógusai, szakemberei kaphatnak a Magyar Püspöki Konferencia elismeréseként.

 

 

A világ katolikusai minden évben október hónapot a Szűzanyának ajánlják és mindennap imádkozzák a rózsafüzért. A 19. sz. végén hirdették meg a pápa teljes szabadságának visszanyeréséért a földkerekség minden székesegyházában, plébániatemplomában, és a Szűzanyának szentelt templomában és nyilvános kápolnájában, vagy a helyi ordinárius által kijelölt helyeken a rózsafüzért a lorettói litániával együtt egész októberben naponta imádkozzák el. Ez a rendelkezés máig tartó hagyománnyá vált.

 

 

Bemutatták a Szent István Művelődési Ház októberi programjait, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 




A Hitünk és Életünk műsora adására 2013. október 13-án kerül sor, az ismétlést pedig október 16-án, szerdán láthatják a Fehérvár Televízió adásában.

BPK


© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk