Híres festőművészeire emlékezett Bodajk - beszámoló

2014. 09. 12. | | 2014. 09. 16.

 

 

A Bodajki Helytörténeti Egyesület és a Városi Könyvtár szervezésében két európai hírű festőművésznek állítottak emléket a bodajki Polgámesteri Hivatal dísztermében. Néhány eredeti alkotáson túl számos reprodukció készült Spányi Béla halálának 100 éves és Peske Géza halálának 80 éves évfordulójára. Az eseményen Almádi István Bodajk város polgármestere köszöntötte a vendégeket. A kiállítást Szücs Erzsébet művészettörténész nyitotta meg. Az esemény díszvendége Spányi Béla leszármazottja, Spányi Antal megyés püspök volt.

Salgói János a Bodajki Helytörténeti Egyesület vezetője az ünnepségen meghatottan beszélt a bodajki emberek nyitottságáról, segítő készségéről, amely nagyban hozzájárult, hogy a jubileumi tárlat létrejöhetett. Spányi Antal megyés püspöknek örömmel adott át egy Spányi reprodukciót ajándékba és emlékül a jeles évforduló kapcsán.

A püspök megköszönte, a város vezetésének és az Egyesületnek, hogy Bodajk ma is őrzi a Fő utcáján épített kastélyszerű hatalmas műtermet, ahol Spányi Béla családjával együtt egész életét töltötte öregségéig. Emlékül a festőművész előd halálának 100. évfordulójára kiadott emlékérmet adott át a polgármesternek és az egyesület vezetőinek.

Szücs Erzsébet művészettörténész a székesfehérvári Deák Képtár vezetője méltatta a kezdeményezést, hogy a település nemcsak népi hagyományait, búcsújáróhely jellegét őrzi meg, hanem művészeti értékeit is felfedezi. Bemutatva Spányi Béla alkotói tevékenységét elmondta: A természetfestő tanulmányait Szolnokon, majd Bécsben végezte. Münchenben és Párizsban élt és alkotott, de legszebb képei Bodajkon születtek. A mocsaras, nádas, szabad természet adta meg végleges művészi irányvonalát, a bodajki táj hangulatát tükrözi festményeinek túlnyomó része. A festő külföldön neves mesterektől tanult, de megtartotta saját művészi irányvonalát. Egyedi stílusának, melankólikus, meleg hangulatú képeivel nem csupán hazájában emelkedett nagy népszerűségre, hanem külföldön is. Képei Európa-szerte keresettek voltak, amelyek mára szerte a világon szétszóródtak. Munkáinak nagy része azonban országon belül maradt. Ő hívta Bodajkra alkotótársát Peske Gézát, nagy álma volt ugyanis, hogy Bodajkon művésztelepet hozzon létre. Erre sajnos betegsége miatt már nem kerülhetett sor. Az utókor számára Mészöly Gézával együtt Spányi Béla lett a magyar föld ecsettel író legnagyobb poétája, Bodajk tájképfestője.

BPK
Fényképeket készítette Salgói János

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk