Egymillió csillag a szegényekért

2021. 12. 05. | 2021. 12. 06.

 

 

 

Egymillió csillag a szegényekért - Elindult a Katolikus Karitász országos szolidaritási hete.

Tizennegyedik alkalommal szervezi meg az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót hazánkban a Katolikus Karitász.

A „Tárjátok ki szíveteket” adventi segélyprogram-sorozat keretében zajló jótékonysági akciót több mint 200 helyszínen rendezik meg országszerte. Az egy hétig tartó rendezvénysorozat alkalmával több kiemelt esemény lesz, amelyen színes programokra, jótékonysági koncertekre és közösségi gyertyagyújtásokra várják az érdeklődőket, a segíteni szándékozókat. Több helyszínen – főtereken, adventi vásárokban, templomok előtt – a karitász önkéntesei a járókelőkkel együtt mécsesekből szívet vagy a Karitász jelét, a lángoló keresztet formálják majd meg, amely a nélkülözőkkel való sorsvállalást jelképezi.

Reményeink szerint gyermekek, fiatalok és idősebbek egyaránt bekapcsolódnak majd és meggyújtják a maguk mécsesét és lehetőségeikhez mérten adományokkal hozzájárulnak a rászorulók megsegítéséhez. A gyertyákért felajánlott adományokból a Karitász a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja. Ételosztások, élelmiszercsomagok, kályhák és tűzifa nyújt majd valódi segítséget családok százainak.

Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult el Európában. Hazánk 2008-tól vesz részt önállóan ezen szolidaritás-akcióban. Az „egymillió csillag” akcióban ma már 15 ország vesz részt. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé.

A szolidaritási hét országos megnyitója Keszthelyen, a Fő téren volt december 5-én késő délután. A nyitóünnepségen beszédet mondott Dr. Udvardy György veszprémi érsek. A főpásztor elmondta: „Jézus kifejezetten a szegények, a kicsinyek, az elesettek felé fordult, azok felé, akinek a hangját senki nem hallotta meg. Ezért is fontos az, hogy mi magunk, akik Jézus Krisztus születésére készülünk, ugyanezt tegyük: az elesettek, a kicsinyek, a kisemmizettek felé forduljunk.”

Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója beszédében kiemelte: „A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl az emberi szívekben. Ezt a fényt hivatott jelképezni a kis gyertya. És minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért. Minden egyes meggyújtott gyertya egy vallomás a másik emberért, felebarátunkért.
Az országos akcióban idén 12 egyházmegyei Karitász szervezet vesz részt, így az országban több, mint 200 településen gyúlnak ki a szeretet lángjai. Egy héten keresztül hívja fel ennek a gyertyának a fénye arra, hogy törődjünk embertársainkkal.

Az Egymillió csillag a szegényekért hét további kiemelt programjai:

December 6. – Vác, Barátok temploma előtti tér
(2600 Vác, Géza király tér)

16:30
Közös gyertyagyújtás Marton Zsolt megyéspüspökkel
A Váci Székesegyház Cecília kórusa énekeseinek műsora

December 8. – Pécs, Széchenyi tér
17:00
Köszöntő, programismertető: Besenczi Zsolt, Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója
Zenei program, karácsonyi műsor: Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola diákjainak zenekara

December 10. – Kaposvár, Szent Imre templom
(7400, Kaposvár Németh István fasor 2.)

18.00
Köszöntőt mond Varga László megyéspüspök
Az ünnepi műsorban közreműködik:
CapPuccini Kórus – Szili Zoltán karnagy vezetésével
Víg Margit, hegedűművész
Orgonán kíséri: Rozina-Góbor Brigitta
Gál Laura énekművész
Solymos Luca, a Roxínház tagja

December 11. – Budapest, Szent István Bazilika
(1051, Bp., Szent István tér 1.)

18.00
Szentmisével egybekötött egyházzenei áhítat a bazilikában
Közreműködik: Szotyori Nagy Gábor, orgonaművész
A rendezvény fővédnöke: Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke
A koncert után közös gyertyagyújtás a bazilika lépcsőin


A Karitász adventi segélyprogramjaiba több módon is be lehet kapcsolódni:
A 1356-os adományvonalon egy hívással 500 forinttal támogathatják a munkánkat.
Banki átutalással, vagy a www.karitasz.hu oldalon online adományozással bármilyen összeggel hozzájárulhat a karácsonyi segélyprogramjainkhoz és évközi munkánkhoz is.
Az egyházmegyei Karitász központokon és a meghirdetett gyűjtőpontokon keresztül egy helyi program támogatásába is bekapcsolódhat tárgyi vagy pénzadományával.

karitasz.hu


© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk