Betegek Világnapja

2013. 02. 11. | | 2012. 10. 11.

 

Időpont: 18 h 00
Helyszín: Székesegyház

 

 áldás

 

Spányi Antal megyés püspök a Székesegyházban koncelebrált szentmisét mutat be a város papságával, amelynek keretében kiszolgáltatja a betegek kenetének szentségét.

 

"Az Egyház soha nem tekintette tehernek a betegeket, szenvedőket, hanem - ahogy Szent Lőrinc vértanú nevezte őket - ők lelki kincsnek, az Egyház kincsei. Nem is lehet ez másként, hiszen Jézus is lehajolt a beteghez, embere lett a Beteszda fürdőnél lévő magára hagyottnak, Pál számára - és sok szent pap számára - megélt valóság a szenvedőkkel való egység: "Ki szenved, hogy ne égnék vele?"  Az Egyház a betegekben Krisztusnak akar szolgálni.

Részlet a 2010-es beszámolóból


A beteg hívek mellett megemlékeznek mindazokról az orvosokról, nővérekről, betegápolókról, akik önzetlen szolgálatukkal enyhítik a szenvedők fájdalmait. A „kereszthordozás tanúságtétele” elnevezésű esemény a székesfehérvári egyházmegye „Hit Évének” kiemelt eseménye.

1992-től II. János Pál kezdeményezésére február 11-e a Betegek Világnapja annak emlékére, hogy Lourdes-ban 1858. február 11-én jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a jelenéstől eltelt időszakban történt, természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A Betegek világnapjának célja, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését."Ezen a napon kérjük a "Betegek gyógyítóját", hogy testi és lelki bajainkból a kegyelem kiemeljen és segítsen.

Imádság a betegekért:  1302betegek_imaja.pdf (71 kB)
Pápai levél:  1302betegek_vilagnapja_papalevel.pdf (104 kB)

 


 

"Kérem, hogy az idősek, betegek vegyék fel a betegek szentségét február 11-én, a lourdesi Mária ünnepén, hogy e szentség kegyelmével megerősödve tudják keresztjeiket hordozni. Kérem a magányosokat, azokat, akik sok szenvedést hordoznak, hogy azok felajánlásával, imádságaikkal, hittel segítsék családjainkat és a családi életre készülőket."

 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk