Az egyházmegyei fatimai zarándoklat utótalálkozója Bodajkon - beszámoló

2023. 03. 11. | | 2023. 03. 12.

 

 

Hálaadó szentmise Bodajkon az egyházmegyei fatimai zarándoklatért

2023.03.11. – Bodajkon, a Mindenkor Segítő Szűz Mária kegytemplomában adtak hálát a székesfehérvári egyházmegye tavaly októberi fatimai zarándoklatáért. Spányi Antal püspök, Ugrits Tamás pasztorális helynökkel és a zarándoklat lelki vezetőivel: Hajdu Ferenc helynökkel, Mórocz Tamás és Helter István plébánosokkal mutatott be hálaadó szentmisét az úton kapott lelki kegyelmekért. A zarándokok a szentmise után megosztották egymással mély hitbeli megtapasztalásaikat, szellemi, kulturális élményt adó emlékeiket.

„Lelki életünkben fontos állomás volt ez a zarándoklat, hiszen szinte mindenki, aki részt vett az úton, jelen van, hogy hálát adjon az Istennek. Hogy Jézus földi eljövetele mennyire változtatta meg az emberiség életét? Ahogy itt körülnézek, igen megváltozott az emberek világa. Jézus, amikor megtisztította a leprásokat, néhányan visszajöttek, és köszönetet mondtak. Mi is hálát adunk itt és most, mert megfogadtuk, amit a Szűzanya Fatimában üzent nekünk. Azt a ma is aktuális felhívást, hogy térjetek meg és tartsatok bűnbánatot. Köszönjük, hogy ezt az üzenetet közvetlen közelről hallhattuk, és az út folyamán imádkozhattunk az egész egyházmegyéért, főpásztorunkért” – hangzott el Hajdu Ferenc helynök köszöntőjében.

A megyés püspök örömét fejezte ki, hogy a zarándoklattal az ősi hagyományt követték, és az utat megjárva összegyűltek a résztvevők, hogy megköszönjék mindazt a kegyelmet, amit a kegyhelyeken kaptak. „Fatimából visszatérve a Szent Szűzhöz fohászkodunk, és nemcsak megköszönjük az üzeneteit, hanem megpróbáljuk életre is váltani azokat. A megtérésre, a bűnbánatra való meghívást, a jócselekedetekre, az engesztelésre szóló felszólítást. Ez nagyböjt üzenete is. Így legyünk közösen egyházmegyénk megújulásának eszközei, hogy a sok kegyelmet, amiben részünk volt, feladatként éljünk meg, megőrizzük és kamatoztassuk” – hangzott el a beszédben.

A főpásztor a napi evangélium, a Tékozló fiú történetén keresztül arra tanított, ne engedjük, hogy emberi gondolkodásunk hétköznapi maradjon, hanem az Atya fényében éljünk, úgy tekintsünk életünkre, ahogy Ő látja azt a maga teljességében. „Mintha az ember szeretne a szürkeségben lenni, mintha keresnénk az alkalmat, hogy belesüppedjünk, beleszürküljünk az élet hétköznapiságába. Isten nem ilyen életet szán nekünk, hanem a vele való gazdagon megáldott, bensőséges kapcsolatra hív. Amire persze mindannyian vágyunk. Ezért mennek milliók Fatimába, a Boldogságos Szent Szűzhöz, hogy megtisztuljanak, megerősödjenek, megtalálják békéjüket Istenben. Ezt olvastam ki azokból a sorokból is, amiket a zarándokoktól kaptam, amelyek Isten nagy tetteiről, szeretetéről tanúskodnak.”

Spányi Antal püspök végül arról szólt, az ünnepi érzés az idő múlásával elszállhat a zarándokból, és akkor csodálkozik, miért tért vissza régi életéhez. A kegyelem természete azonban olyan, hogy az Isten ajándéka egyben feladatot is jelent az ember számára. „Gondolatban vissza-visszatérhetünk az átélt istenélményhez, de tennünk is kell azért, hogy felragyogjon általunk Isten fénye azok felé, akiknek tanúságot kell tennünk. Megújulásunkhoz először a Szűzanya kérésére bűnbánatot kell tartanunk, imádságban kell élnünk Isten tetszése szerint. A Szűzanya világossá teszi előttünk, hogy meg kell újulnunk a tanúságtételben, a jócselekedetekben. Családunkban, környezetünkben el kell kezdenünk élni azt a keresztény életet, amely méltó arra, hogy Krisztust hordozza. Rajtunk múlik, akarunk-e Isten kegyelmével együttműködve tanúságtevők lenni, engesztelő és Istent dicsőítő emberré válni” – fejezte be gondolatait a megyés püspök.

A szentmise után a zarándokok felidézték az út legszebb állomásait, a képes, vetítéses visszatekintés alatt megcsodálhatták a művészeti alkotások, emlékek gazdag kincseit, értékeit, és újra átélték a szent helyek istenélményeit. Belső utazásukról is többen tanúságot tettek, megosztották azokat a lelki megtapasztalásokat, amelyek máig hatással lettek életükre.

A hálaadó szentmisét követően Mórocz Tamás plébános orgonajátékát élvezhették a zarándokok, majd a hagyományos bodajki oltárkerülés következett a kegyhelyen történt csodák relikviáinak megtekintésével. Imádkozhattak a Fatimából hozott Szűzanya-szobor előtt, és gyönyörködhettek a barokk művészet gazdagon díszített alkotásaiban, valamint a kegyhely környékének szépségében.

Berta Kata
A fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk