Adventi Udvar a püspökségen - megnyitás I. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2022. 11. 26. | | 2022. 11. 27.

 

 

Advent hozzon a szívünkbe és életünkbe fényt! – Megnyílt az Adventi Udvar, ég az első gyertya a Püspökség adventi koszorúján

2022.11.26. – Közös imádsággal nyitotta meg advent várakozással teli időszakát a Székesfehérvári Püspökség, hogy a keresztény hit békéjével, az elcsendesedéssel készítsen fel karácsony szent ünnepére. Idén is a hagyományos koszorúkészítéssel kezdődtek az Adventi Udvar programjai az Egyházmegyei Látogatóközpontban. A Püspöki Palota gyönyörűen feldíszített udvarán, a karácsonyi faházakban elkezdődött a kézművesvásár a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében, és helyet kaptak a jótékonysági gyűjtések a Katolikus Karitász és a Gyermekvédelmi Központ sátrában. A kisgyermekes családok örömére az Udvarban a megszokott módon felállították a játéksarkot és a karácsonyt idéző játékudvart, valamint szelfiző sátrat. Nem maradt el az életnagyságú Betlehem felállítása sem, a kisgyermekes családok nagy örömére. Ebben az évben is van Adventi imafüzet és szép karácsonyváró képes kártyák, szentírási idézetekkel.

A Püspökség udvarán felállított színpadon az első gyertyagyújtást a Bicskei Szent László Általános Iskola diákjai szép ünnepváró műsorral kezdték. Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató, az udvar szervezője felolvasta az első adventi vasárnap evangéliumát. Majd Spányi Antal püspök adventi gondolataiban arra biztatott, ébresszük fel újra a szívünkben az Isten utáni vágyat, hogy megtaláljuk a békénket, megújuljon életünk. „Vártuk már ezt az adventet, készülődtünk szívünkben, lelkünkben és láttuk, hogy már az utcákon, tereken és az Adventi Udvarban is elindult a készület, hogy az ünnep igazi lényegére hangoljon. Pedig az advent az év egyik legfáradságosabb időszaka. A hívő emberek korán kelnek, hogy elmenjenek a Roráté szentmisékre, hogy az Istennel való találkozással kezdjék a napjukat. Takarítani kell és bevásárolni az ünnepre, és sok mindenkinek próbálunk örömet szerezni ajándékok beszerzésével. Mindenki érzi, valami készül, valami történik” – kezdte a főpásztor ünnepi beszédét.

Majd arra hívta fel a figyelmet, biztos tudás bennünk, hogy készülni kell. Ennek eredete, hogy az ősbűn eltávolította az embert Istentől, és Ő megígérte a Megváltót, akit vártak, és akivel mi is találkozni szeretnénk. „De a Megváltó útját ma is elő kell készíteni, ezért mindannyiunknak tennünk kell, ezért felelősek vagyunk, és ez tennivalót jelent. Jó volna elgondolkodni egy kis csöndességben, egy gyertya meggyújtása mellett, hogy mitől kéne megszabadulnunk, ami vitát, békétlenséget, elégedetlenséget szül a szívünkben. Mit tudunk tenni azért, hogy ne legyen ez így tovább, hanem vidámak és békések legyünk. Legyen ennek az adventi első hétnek a feladata, hogy végiggondoljam, mi az, amin változtatnom kell, hogy a szeretet, hogy Jézus közelsége határozza meg napjaimat. Ő hozzon a szívembe és életembe fényt, amelyet jelképezzen az elsőként meggyújtott gyertya lángja” – fejezte be gondolatait a megyés püspök.

Az Adventi Udvar első ünnepi gyertyagyújtásának zárásaként Spányi Antal püspök megáldotta a családok koszorúját és a Püspökség ajándékát, a családok gyertyáját. Ugrits Tamás irodaigazgató meghívta a város polgárait az adventi hétvégeken és advent utolsó hetében mindennap nyitva tartó udvar programjaira.

 

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió



 


Plakát letöltése:  adventiudvar2022plakat.jpg (3.7 MB)
 
 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk