Adventi Udvar a püspökségen - IV. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2023. 12. 22. | | 2023. 12. 23.

 

 

Karácsony öröme minden napunkat formálja örömmé – Fellobbant a negyedik gyertya lángja, bezárult a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara

2023.12.22. – A végéhez érkeztek a Székesfehérvári Püspökség adventi udvari programjai. Idén 18. alkalommal nyitotta meg kapuit a Püspöki Palota, hogy a gyönyörűen feldíszített kertjében igazi adventi készületet ajándékozzon látogatóinak Jézus születésének ünnepére. Az imádságos gyertyagyújtások, a színvonalas vásárok, a jótékonysági akciók, a gyermekjátékok és foglalkozások, az ajándékba kapott adventi füzetek és kártyák minden évben karácsony valódi lényegére világítanak rá: Isten végtelen szeretetéből elküldte Fiát a földre, hogy békét és örömet hozzon az emberiségnek.  Az idei utolsó ünnepi gyertyagyújtáson a Szent Imre Gimnázium Általános Iskola és Óvoda óvodásainak betlehemes játéka hozott igazi karácsonyi hangulatot az udvarba, melengette meg a szíveket, csalt mosolyt a nézők arcára.

„Látjuk, hogy a gyermekek szívesen játsszák el a pásztorjátékban a világ legszebb történetét, amely mindenkit megszólít, akarva akaratlanul a történet szereplőivé válunk  – mondta Ugrits Tamás pasztorális helynök, majd felolvasta advent negyedik vasárnapjának evangéliumát, Gábriel angyal megjelenését Máriánál.

Spányi Antal püspök adventi gondolatai már a karácsony ünnepéről szóltak, hiszen advent negyedik vasárnapjának estjén az otthonokban a karácsonyfák fényei is égnek, az emberek lelküket, otthonukat, a családok az életüket ünneplőbe öltöztetik. „Ezt a mai gyertyagyújtást is azért hoztuk előre, hogy még itt, közösségben tudjunk együtt örülni a negyedik gyertya fényének. Hallottuk az evangéliumban az angyal látogatását, amikor a Boldogságos Szűz Mária megtapasztalta, hogy Názáretben Isten küldötte jött el hozzá. Biztos, hogy az első megdöbbenés és félelem után valami nagy öröm és béke költözött a szívébe és a lelkébe. Olyan jó nekünk visszagondolni erre a régi történetre, arra, ami ott kétezer éve megtörtént. Valóban ott volt az angyal, és a Boldogságos Szűz Mária valóban beszélt vele” – kezdte elmélkedését a főpásztor, majd arról beszélt, karácsonykor ne csak egy régi esemény felidézését lássuk meg ebben a történetben, mert akkor nem marad meg annak öröme bennünk, amit Mária megtapasztalt. „Mert Isten elküldi az angyalát hozzánk is, és a mi szívünket is eltöltheti az az öröm és béke, amely Mária szívét is megtöltötte. Csak fel kell ismernünk Istent, meg kell látnunk az Ő küldöttét, fel kell emelkednünk saját aggodalmainkon, félelmeinken, hogy tudjunk örülni a látogatásnak. Minden szép és jó, amiben bármely nap részünk lehet, Isten ajándéka, amellyel egymást is meg tudjuk ajándékozni. Ez Isten szeretetének a tanújele. Szívből kívánom, hogy ez a karácsony ne csak egy ünnep legyen, egy nap az év napjaiból, hanem legyen olyan örömforrás, az Istennel való találkozás ideje, amely minden napunkat örömre változtatja! Kívánok mindenkinek áldott, kegyelemteljes, boldog karácsonyi ünnepeket!” – fejezte be ünnepi gondolatait a főpásztor.

Az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtása után Ugrits Tamás pasztorális helynök, a programok fő szervezője megköszönte minden jelenlevőnek, hogy idén is elfogadták a Püspökség meghívását a közös adventi készületre. Majd ünnepélyesen bezárta az adventi udvari programokat. Az Egyházmegyei Múzeum szervezésében idén is voltak látványos vetítések a Püspöki Palota bejárata felett, befejezésül Spányi Antal megyés püspök, Cser-Palkovics András polgármester, és a fehérvári polgárok fényüzeneteivel.

Berta Kata
Fényképet készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió 

 
 
 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk