Adventi Udvar a püspökségen - IV. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2019. 12. 21. | | 2019. 12. 22.

 

 

A készület ideje beteljesedett - Bezárult az Adventi udvar
 
2019.12.21. - Bezárultak az Adventi Udvar rendezvényei a Székesfehérvári Püspökségen. Az utolsó gyertyagyújtási ünnepség már a Messiás születésének ünnepére készítette az udvarba betérőket. A legnagyobb ajándék, ha békében és szeretetben üljük meg az ünnepet, hangzott el Spányi Antal püspök utolsó adventi elmélkedésében.

Az ünnepi színpadot betöltötte az öröm, amikor a martonvásári Szent László óvódások nagy lelkesedéssel adták elő a legszentebb történetet, az Isten Fiának, Jézusnak születéséről. Lelkünk alig bírja a nagy boldogságot! – hangzott el a gyerekek hagyományos betlehemes játékában. Áldj meg minden nemzetet és népet! – kérték hittel és szeretettel az isteni gyermeket a kis angyalok, pásztorok és a három királyok. A meghitt műsor után a színpadon Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök köszöntötte a zuhogó esőben a negyedik gyertyagyújtására érkezőket, majd felolvasta a vasárnapi Evangéliumot.

Advent szent időszakában a gyertyagyújtási ünnepségeken idén is szívesen vettek részt a fehérvári családok. Örömmel tértek be a Püspökség udvarába, ahol csendes, békés, imádságos légkörben, a keresztény hagyományokat őrizve készülhettek karácsony ünnepére. Az idősek körében is népszerű eseményre a Katolikus Szeretetszolgálat idősotthonából, a Papi Otthonból is érkeztek a közös imádságra. A záróeseményre ellátogatott Dr. Egerváry Ágnes, a Szeretetszolgálat igazgató is.

A négy gyertya lángja mutatja, hogy a készület ideje lassan beteljesedik. Az utolsó időbe érkeztünk, amikor még tehetünk valamit, hogy a hozzánk érkező Úr útját előkészítsük, őt a szívünkbe fogadjuk, hogy a mikor ennek az esztendőnek karácsonyán eljön hozzánk, szívünk szeretetébe, találjon otthont lelkünkben, életünkben. Mit kell tennünk? Talán többet kellene csöndben lenni, talán többet kellene fohászkodni és biztos, hogy kell jobban egymásra figyelni, szeretetben, békességben, türelemben, megértésben.” – hangzott el Spányi Antal megyés püspök utolsó adventi elmélkedésében. „Kívánom, hogy keressük a békés együttlétet, emlékezzünk vissza a régi karácsonyokra, amikor még bennünket vettek körül szüleink, testvéreink. Talán kevesebb ajándékkal, de békében és szeretetben tudták a szentestét nekünk adni. Adjuk ezt az ajándékot mi is a gyermekeknek, az utánuk következőknek, adjuk nekik, hagyományozzuk rájuk azt, amit mi is kaptunk. Azt, ami hozzátartozik a mi létünkhöz, a mi keresztény kultúránkhoz, hogy hogyan is ünnepeljük a szentestét. Szívből kívánom, hogy Isten kegyelme legyen velünk az ünnepi előkészületekben és az ünnep napjaiban, töltse el a lelkünket az Istentől kapott öröm és béke, ne csak az ünnep napjaiban, hanem az eljövendő, Istentől megáldott esztendő minden napján is.” - zárta gondolatait a főpásztor.

Jézus születésének ünnepét jelző, negyedik gyertyagyújtáson Ugrits Tamás pasztorális helynök az Adventi Udvar fő szervezője, elköszönt el az udvarba hétről-hétre együtt készülő közösségtől és áldott ünnepeket kívánt minden családnak.

Spányi Antal megyés püspök, az utolsó ünnepi gyertyagyújtáson a közös imádság alatt a cserkészek által elhozott betlehemi lánggal, a béke lángjával, meggyújtotta a negyedik gyertyát, a Püspökség adventi koszorúján.

Berta Kata
Fényképet készítette Lugosi Balázs
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk