Adventi Udvar a püspökségen - III. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2019. 12. 14. | | 2019. 12. 14.

 

 

Az öröm gyertyája is ég a Székesfehérvári Püspökség Adventi udvarában

2019.12.14. –  Az adventi várakozás időszakának utolsó előtti ünnepi gyertyagyújtásán ismét zsúfolásig megtelt a Székesfehérvári Püspökség Adventi udvara. Advent harmadik vasárnapjának evangéliumi részletét Ugrits Tamás pasztorális helynök olvasta fel, majd az ünnepség a bicskei Szent László Általános Iskola gyermekeinek adventi műsorával, – Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül?  – jelenetével kezdődött. Spányi Antal megyés püspök gondolatai a keresztény örömről szóltak.

Aki a Székesfehérvári Püspökség Adventi udvarában jótékonysági céllal is szeret vásárolni, idén is megtalálja a csökkent munkaképességűek által készített portékákat. Az Adventi udvarban, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének színes kínálatában valamennyi korosztály találhat kedvére való ajándékot, amellyel valódi meglepetést és örömet szerez szeretteinek. A vásárban – az országban egyedülállóan – kizárólag kézműves eljárással készült, zsűrizett alkotások, egyedi míves ajándéktárgyak sorakoznak a szépen díszített faházakban.

A közelgő karácsonyra készülve a rózsaszín gyertyáról, a keresztény öröm jelképéről szólt Spányi Antal megyés püspök elmélkedése az imádságos gyertyagyújtáson. „Az advent nagy üzenete, hogy készítsétek elő az Úr útját, tartsatok bűnbánatot, keressétek a csöndet. Figyeljetek egymásra, és figyeljetek a világra, fedezzétek fel a keresztény életnek azokat az értékeit, amelyeket nem szabad elveszíteni. … Ennek a harmadik adventi vasárnapnak az előestéjén egy rózsaszín gyertyát gyújtunk meg, amely az örömre való meghívásnak a színe. A keresztény ember annak örül, hogy közel van hozzánk az Isten. Meg kell tanulnunk meglátni és felfedezni a velünk lévő, közöttünk élő Istent. Itt van velünk, és halljuk szavát lelkiismeretünk hangjában. Itt van, amikor rá tudunk mosolyogni a másikra, aki nem volt jó hozzánk, itt van, amikor legyőzve kényelmünket, lustaságunkat, szívesen és készségesen segítünk a másiknak, és együtt örülünk vele. … Meg kell tanulnunk csöndben imádkozni, nemcsak a mieinkért, hanem a világért, a szegényekért, a betegekért, azokért, akik nehéz helyzetben vannak. A harmadik gyertya lángja arra hív, fedezzük fel azt az örömet, amit Isten közelsége jelent nekünk, találjuk meg Őt, és ne a földi szemünkkel, hanem tiszta szívünkkel és lelkünkkel nézzünk a világra, a másik emberre!”

A főpásztor az ünnepség végén együtt imádkozott az ünneplő közösséggel, és meggyújtotta az utolsó előtti, a Megváltó közelgő születését jelző rózsaszínű gyertyát a Püspökség adventi koszorúján.

Berta Kata
Fényképeket készítette Lugosi Balázs
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk