Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2023. 12. 09. | | 2023. 12. 10.

 

 

 

A második gyertya lángja hirdesse, hogy a szeretet mindig győz a gyűlölet felett – Folytatódtak az Adventi Udvar programjai a Székesfehérvári Püspökségen

2023.12.09. - A Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara advent második hétvégéjén is jótékonysági és kézműves vásárral várta a látogatókat. Zsúfolásig megtelt a Püspöki Palota kertje az ünnepi gyertyagyújtásra, hogy az imádságos alkalmon a jelenlevők együtt éljék át a várakozás meghitt pillanatait, Jézus közelgő születésének napjára. Ugrits Tamás pasztorális helynök adventi gondolataiban arról a készületről beszélt, amely külsőségeiben a szépséget, a szeretetet tükrözi, de hangsúlyozta, hogy a belső, lelki készület, az Isten szeretetének befogadása teszi igazi ünneppé a karácsonyt.

Az adventi udvar jótékonysági kézműves vásárában sok, karácsonyi ajándéknak szánt portéka fogyott el. Már több éve vendégei a püspökségnek az érdi Dr. Dizseri Tamás Rehabilitációs Központ munkatársai, akik idén is az értelmi akadályozottsággal élő sérültjeik munkáit hozták el a jótékonysági vásárba. A tordasi Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Bentlakásos Otthonának lakói főként kézműves textilmunkáikkal váltak az Adventi Udvarban közkedveltté. A Püspökség évről évre helyet ad az adománygyűjtésnek is. Idén a nevelőszülői hálózatban élők ajándékára gyűjt a Szent István Gyermekvédelmi Központ. Az Egyházmegyei Karitász a hátrányos helyzetű emberek megsegítésére fordítja a befolyt összeget. Az Egymillió csillag a szegényekért karitászakció mécseseit már jól ismerik az udvarba betérők Székesfehérváron. A Karitász szeretetprogramja sok szegény emberen hatékonyan tud segíteni, szebbé téve karácsonyukat. De a mindennapokban is reményt nyújt nekik az adakozó szeretet, a szolidaritás.
A második ünnepi gyertyagyújtásra a Bodajki Boldog Gizella óvódások igazi karácsonyváró dallamokkal, a betlehemi történet kedves megjelenítésével készültek. A gyermekek műsorukkal a nyitottszívű, örömteli várakozást hozták el az adventi udvar díszszínpadára az ünneplő közösség elé.

Ugrits Tamás pasztorális helynök felolvasta advent második vasárnapjának evangéliumát. „Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit, hangzik el a Szentírás szavaiban, ami egy adventi programot ad nekünk. A várakozás ugyanis nem tétlen, nem arról van szó, hogy nekem semmit sem kell tennem. … Karácsony ünnepe csak akkor válik teljessé, ha adventi várakozásom tevékeny várakozás lesz. A családomban, a környezetemben rám is feladat vár. Mások sok mindent megtehetnek értem, de semmit sem tehetnek meg helyettem” – kezdte gondolatait Tamás atya, majd arról beszélt, hogy készületünk egyik része, ami látható, ami széppé teszi az ünnepet, ami erősíti a családi kapcsolatokat, amely érezteti azt, hogy szeretjük egymást. Ezek külsőségek. Egy ajándék megvásárlása, a karácsony ünnepi ételeinek elkészítése, otthonaink feldíszítése, a karácsonyfa széppé tétele. Ez sokfajta áldozatot kíván, de tudjuk, mindez szeretetünk jele is egyben. Mégis ez kevés, mert nem teszi teljessé karácsony ünnepét. „Van egy másfajta készület, amely az ember szívében-lelkében történik. Amikor szeretnénk megváltozni úgy, hogy több szeretet legyen bennünk. Megbocsátás, türelem, hűség és jóság, amivel valóban szebbé tehetem mások karácsonyát. Mit sem érnek a látványos fények, a díszek, az ajándékok, ha a szívünk nem telik meg szeretettel. És csak akkor lesz tele szeretettel, ha elindulunk Jézus felé, ha a szívünkbe akarjuk Őt befogadni. Ha nem akarjuk kihagyni karácsony ünnepéből, hanem Őt tesszük az első helyre. Aki Jézus felé indul el az adventi szent időben, az családja, a másik felé is elindul. Aki Őt akarja szeretni, elszakadni önzőségétől, az a többieket szereti. Fogjuk meg Jézus kezét, Ő már elindult felénk, adjunk teret a lelkünkben, az életünkben az Ő szent jelenlétének. Imádkozzunk többet hozzá, hogy legyen erőnk túllépni önmagunkon, és megőrizzük azt a békét és azt a szeretetet, amely mindent összeköt. Keresztelő Szent János erről a belső útról, erről a belső változásról beszélt. Krisztussal lehetségessé válik, hogy megszabaduljunk bűneinktől, és egy új élet induljon el bennünk” – hangzott el Tamás atya adventi elmélkedésében. Majd arra kérte a jelenlevőket, azzal a hittel, reménnyel a szívükben imádkozzanak a második gyertya fényénél, amely Isten világosságát hirdeti, hogy a szeretet mindig győz a gyűlölet felett, a béke mindig erősebb a háborúnál, az összetartás erősebb a széthúzásnál.

 

Berta Kata
Képek: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió
Fényképet készítette Kovács Marcell
Videó Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió 

 
 
 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk