Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2022. 12. 03. | | 2022. 12. 03.

 

 

 

Advent egy út az Istennel való találkozásra – Ég a második gyertya a Székesfehérvári Püspökség adventi koszorúján

2022.12.03. – Megtelt a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara a második ünnepi adventi gyertyagyújtáson is, ahol a jelenlevők a közös imádsággal élhették át a várakozás meghitt pillanatait, Jézus születésének napjára, karácsonyra. Spányi Antal püspök adventi gondolataiban arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi idő nemcsak a karácsony esti ünneplésre, ajándékozásra való készülődés ideje. Advent elsősorban egy út az elcsendesedésre, az Istennel való találkozásra.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontban az adventi udvari gyertyagyújtás előtt karácsonyfadíszeket készítettek a gyermekek, amelyeket az elmúlt évekhez hasonlóan a Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének ajánlottak fel. Mikulás napja közeledtével megemlékeztek Szent Miklós püspökről is.

A gyönyörű fényekbe öltözött díszes udvar színpadán a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola pedagógusaiból, szülőkből és az iskolához kötődő hozzátartozókból az erre az alkalomra összeállt zenészek és énekesek adtak elő karácsonyváró zenei műveket. A színvonalas előadáson közös éneklésre invitálták a jelenlevőket, hogy mint elhangzott: „a dalok segítségével közösen éljük meg az örömet, hogy a Megváltó megszületett, és a megváltás a mi életünkben is bekövetkezett.”

Az Adventi Udvarban a második adventi hétvégén további lehetőség nyílt a rászorulók megsegítésére. A karitász jótékonysági gyűjtéseit Kárpátaljára, a háború sújtotta területekre is eljuttatják.

Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató megköszönte, hogy a közös imádságra ismét sokan eljöttek, hogy megéljék a lelki felkészülést karácsony szent ünnepére. Majd felolvasta advent 2. vasárnapjának evangéliumát, melyben Izajás próféta szavai hangzottak el. „Készítsétek elő az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!

Spányi Antal püspök beszédében azt hangsúlyozta: advent lényege mára jelentősen megváltozott. A várakozás időszaka helyett azt éljük meg, mintha már itt lenne az ünnep. Csillogás, díszek, fények vesznek minket körül, és ünnepi hangulatot áraszt minden. „Az első adventi gyertya fénye arra hívott minket, próbáljunk jobban figyelni egymásra, nem megsértődni, haragosan szólni, hanem több békességben és szeretetben élni. A második gyertya lángja arra figyelmeztessen, advent a találkozás útja, az Istennel való találkozásra készít bennünket. Isten felé és embertársaink felé is közeledni kell. De csak a csendben leszünk nyitottá a türelemre, a figyelemre, a szeretetre és a megbocsátásra. A csendben szól Isten hozzánk. A következő hét ezért ne a tennivalókról szóljon, hanem az imádságról. Legyen annak igazi tartalma az Istenre figyelés és az Ő akaratának keresése és felismerése” – hangzott el a püspök ünnepi gondolataiban.

Az ünnepség végén a megyés főpásztor a hívekkel mondott közös imádsággal meggyújtotta a második gyertyát is a Székesfehérvári Püspökség adventi koszorúján. Advent harmadik szombatjára is meghívta a híveket, hogy a gyermekek műsorával és az adventi gondolatokkal tovább mélyítsék a lelki várakozást az Úr érkezésére.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegye 


Plakát letöltése:  adventiudvar2022plakat.jpg (3.7 MB)
 
 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk