Adventi Udvar a püspökségen - III. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2015. 12. 12. | | 2015. 12. 13.

 

 

Ég az öröm gyertyája is az Adventi Udvar koszorúján

2015.12.12. - „Reményünk abban van, hogy Isten örök életet és örömet ígért.” - mondta Spányi Antal megyés püspök a székesfehérvári püspökség harmadik ünnepi gyertyagyújtásán. Sokan látogattak el ismét az adventi udvari rendezvényére, hogy lélekben készüljenek karácsony ünnepére.

Az érdi Marianum katolikus iskola műsorában először magyar költők karácsonyi verseiből hangzottak el részletek. Majd a diákok egy modern utcai jelenetet adtak elő, amely bemutatta, hogy a betlehemi történet, a mai eldurvult világba is el tudja hozni a szeretet üzenetét.

A műsor után Ugrits Tamás irodaigazgató felolvasta advent harmadik vasárnapjának evangéliumát, a Keresztelő Szent Jánosról igehirdetéséről szóló Szent Lukácsi idézetet. „Ekkor megkérdezte őt a tömeg: ,,Mit cselekedjünk tehát?’’ Ő ezt felelte nekik: ,,Akinek két köntöse van, ossza meg azzal, akinek nincsen; és akinek ennivalója van, hasonlóképpen tegyen.’’ Odajöttek a vámosok is, hogy megkeresztelkedjenek, és megkérdezték tőle: ,,Mester! Mit cselekedjünk?’’ Ő ezt válaszolta nekik: ,,Semmit ne követeljetek azon felül, ami elő van írva nektek.’’ Megkérdezték őt a katonák is: ,,Hát mi mit cselekedjünk?’’ Azt mondta nekik: ,,Senkit se bántalmazzatok, ne zsaroljatok, és elégedjetek meg a zsoldotokkal.’’... - hangzott el az udvar színpadán.

Adventi gondolataiban Spányi Antal püspök az evangéliumhoz kapcsolódva, hangsúlyozta: „Sokszor nem könnyű tettekre váltani Keresztelő Szent János szavait, de ha megtesszük béke és öröm költözik szívünkbe. Az Egyház advent harmadik vasárnapján arra tanít minket, hogy a belülről fakadó nyugalom, megértés és szeretet uralkodjék közöttünk. Ez a nap arról a reményről is szól, amely egyszer majd beteljesedik, amikor eljön Jézus Krisztus, és találkozunk majd vele.”

A főpásztor arra is biztatott, hogy ez hét, ami előttünk áll adjon alkalmat mindenkinek arra, hogy elkezdje megélni a jót, amely legyőzi a rosszat. „Amikor fellobban a harmadik gyertya fénye az adventi koszorún, gondoljunk arra, hogy hibáinkból jócselekedeteink által megszabadulunk, és meg tudjuk élni a békét, a szeretet bármilyen körülmények között.”

Beszéde után a megyés püspök az ünneplőkkel együtt imádkozva meggyújtotta az adventi udvar koszorúján a karácsony örömét szimbolizáló, rózsaszín gyertyát is. Advent második felének kezdetén ez a növekvő fény sugallja a Messiás közelgő érkezését.

BPK
Fényképeket készítette Lakata Pál

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk