A XXI. századi keresztényüldözésről interjú Spányi Antal megyés püspökkel - beszámoló

2011. 01. 19.

 

Spányi Antal megyés püspök régóta kapcsolatban áll a CSI (Christian Solidarity International) keresztény nemzetközi emberjogi szervezettel és kíséri figyelemmel rajtuk keresztül a hitük miatt üldözöttek sorsát a világban. Az ökumenikus imahét kapcsán a XXI. századi keresztényüldözésről mondta el gondolatait a főpásztor.

(…)

Részlet az interjúból:

Idén világszerte a keresztények egységéért tartott ökumenikus imahét témája a jeruzsálemi őskeresztény egyház élete. Könnyen felfedezhetjük, hogy a Szent városban élő első keresztények helyzete hasonló a mai jeruzsálemi egyházéhoz. A jelenlegi közösség sokszor átéli a korai egyház örömét, szomorúságát, igazságtalanságát, egyenlőtlenségét, megosztottságát. A Szentföldön élő keresztények helyzete is bizonytalan, ingatag, a palesztin területeken élők helyzete kétségbeejtő.

Valóban a kereszténység első három százada az-az időszak, amit áltatában úgy szoktak emlegetni, hogy az egyházüldözések időszaka. Nem szabad azonban arra gondolni, hogy ez egy folyamatos egyházüldözés volt. Ebben a háromszáz évben valóban tíz nagyon súlyos és nagyon nagyszámú keresztény életét kioltó egyházüldöző hullám volt. Ezt a keresztények úgy bírták ki, hogy hittel álltak a szenvedések elfogadásához, és így született meg az a mondás, hogy a keresztények kioltott vére új keresztény nemzedékek magvetése lesz. Az ő vérük öntözi azt a vetést, amely a felnőve majd újra tanúságot tesz. És mert Ők hűségesek voltak, nem rettentek meg, bár nyilván voltak ilyenek is. Így lehetett, hogy egy keresztény világ, egy keresztény kultúra megszületett, a keresztény gondolat a keresztény eszmeiség meghatározta az emberiség fejlődésének jó részét. (…)

Azt szeretném, hogy senkit ne bántsanak, ne üldözzenek, senkit ne gyilkoljanak meg azért, mert így vagy úgy, ilyen vagy olyan vallást, ilyen vagy olyan vallási gondolatot követ, hogy ha az nem ellenkezik az emberi természettel, és alapvetően a szeretetnek a tanítására és annak megélésére vonatkozik. Hiszem azt, hogy ez a közös imádság, az ökumenikus egység hete ebben az értelemben is sok embert mozgósít. Sok ember számára lesz inspiráló erő, hogy felelősséget vállaljunk másokért, hogy a szeretetet tevékeny módon tudjuk megélni, és ne csak érzelmekben, hangulatban. Azok felé irányuljon figyelmünk, akik most a legkisebbek, a legkiszolgáltatottabbak, akik magukért már nem tudnak semmit tenni, hanem rászorulnak arra, hogy védelmet, gondoskodó szeretet kapjanak tőlünk. Tőlünk, akiknek úgy tűnik, nem kell félnünk attól, hogy keresztény hitünket megvalljuk, életünket a keresztény erkölcs, a keresztény tanítás szerint irányítsuk.

- BPK -

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk