A „Tartós szeretet” akció felülmúlta a várakozást - beszámoló

2017. 04. 06. | | 2017. 04. 06.

 

 

A „Tartós szeretet” akció felülmúlta a várakozást - A karitász elnök köszönetet mondott az adományozóknak és a karitász munkatársaknak

2017.04.06. - A karitász nagyböjti tartósélelmiszer gyűjtő akciója, minden elképzelést felülmúlt 2017-ben. Spányi Antal karitász elnök, a székesfehérvári adományátadón köszönte meg az Országos Központ, az egyházmegyei központok és a plébániai karitászcsoportok munkáját. Köszönetét fejezte ki a nagyszámú adományozónak, hogy meghallották a felhívást és nagylelkűen reagáltak felajánlásaikkal.

Az országos templomi élelmiszergyűjtés eredményeképpen idén rekordot döntve több mint 190 tonna élelmiszer gyűlt össze a plébániákon. Ebből mintegy 25 ezer családnak állítanak össze önkénteseink csomagokat, amelyeket már el is kezdtek kihordani a családoknak, egyedülálló rászorulóknak. A székesfehérvári egyházmegyében 23 tonna tartós élelmiszert ajánlottak fel a hívek, amellyel nélkülöző embertársaikon, majd 3 ezer családon segítenek. Az osztások folyamatosan zajlanak, hogy még húsvét előtt megkapják a segítséget a családok.

A püspök az adományok átvételére érkező mintegy 100 családnak elmondta: ezek a templomokban összegyűjtött adományok a felebaráti szeretet olyan megnyilvánulásai, amelyek nem csak a testnek jelentenek táplálékot, hanem a léleknek is. Isten gondviselő szeretetének üzenetét hordozzák. Majd a főpásztor átadta a székesfehérvári Magyarok Nagyasszonya Karitászcsoport által összeállított, mintegy 8 kg-os csomagokat, amelyekbe az alap élelmiszereket és néhány gyerekeknek szóló ajándékot is elhelyeztek az önkéntesek.

 A karitász elnök az élelmiszercsomagokon túl, a most újra induló öngondoskodó családokért karitász program keretében, vetőmagot is adott át a kerttel rendelkező családoknak. A katolikus segélyszervezet országos központja a tavasz elején több mint 2000 családot ajándékoz meg vetőmagokkal, összesen 6,2 millió forint értékben. Emellett a Karitász egyházmegyei központjai saját forrásukból is kiegészítik a programot, így további 1000 család tud bekapcsolódni a programba. Az akció során a vetőmagcsomagokban 15 féle zöldségmagot kapnak ajándékba a családok.

Spányi Antal püspök áldott húsvéti ünnepeket kívánt a megjelenteknek, és Isten áldását kérte a vetőmagokra, hogy a kertekben a lehető legnagyobb termést takaríthassák majd be, a megművelt keretekben teremjen meg minden szükséges a családoknak. Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a karitász adományvonala továbbra is él. A 1356-os adományvonal hívásával, mely hívásonként 500,- forint támogatást jelent a rászorulóknak.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk