A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program Székesfehérváron - beszámoló

2018. 03. 20. | | 2018. 03. 20.

 

 

Egy nap a fogyatékos emberek befogadására a munka világába - A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program Székesfehérváron

2018.03.20. – Székesfehérváron is megvalósult a Neked MUNKA, nekem ÁLOM program a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász szervezésében. A szemléletformáló nap lehetőséget adott arra, hogy a fogyatékos résztvevők együtt dolgozhattak egy számukra érdekes munkahely munkatársával egy őket érdeklő munkakörben, és testközelből figyelhették meg egy munkáltató mindennapi tevékenységeit.

A viszonylag új program Magyarországon az EMMI és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Salva Vita Alapítvány támogatásában valósulhat meg. Lehetőséget nyújt a fogyatékkal élő emberek és a munkáltatók kötetlen találkozójára egy nyílt nap keretében. Az Íroszágból a „Job Shadow Day” elnevezésű akció keretében indult kezdeményezésen az érdeklődő fogyatékossággal élő emberek átélhetik és kipróbálhatják, milyen is lehet az álommunkájukban dolgozni.

Székesfehérváron az Alba Caritas Hungarica Alapítvány munkatársai szervezték meg 15 különleges képességű fiatal és 14 munkáltató közreműködésével a Neked munka, nekem álom programot. A különleges nyílt nap sajtótájékoztatóján Spányi Antal püspök, karitász elnök köszöntötte az „álmodozó” fiatalokat, valamint a karitász munkatársakat és a munkáltatók képviselőit, akik segítették és koordinálták a Neked munka nekem álom projekt megvalósulását. Elmondta, hogy mindenkinek ajándék ez nap, a kölcsönös megajándékozottság örömét élhetik meg általa a programban résztvevők.

Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó, a nap koordinátora az eseményen elmondta: a program célja nem elsősorban a munkaközvetítés, hanem a lehetőség megteremtése a személyes találkozásra, egymás megismerésére, a kölcsönös tapasztalatszerzésre. A megvalósítandó álmok köre idén is rendkívül széles spektrumon mozgott. Nagy Lajosné igazgató felidézte az Egyházmegyei Karitászközpont azon 10 évét, amikor lehetőségük nyílt a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci elhelyezésében. Magyar László, a Szent Kristóf Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye vezetője elmondta, hogy már a program kezdeti fázisában az interjúk felvétele és a jelentkezési lapok kitöltése alatt a fogyatékkal élők lelkesedése átragadt a munkatársakra is. Jó volt látni a csillogást a szemükben, a várakozás örömét, az izgalom szinte tapintható jelenlétét.

Zsiga Edward, a több mint 100 éves hagyományokra visszatekintő székesfehérvári Árpád Fürdő intézmény vezetője nagy örömmel jelentkezett a felhívásra. Úgy nyilatkozott, hogy a programba bekapcsolódó házigazda munkáltatóknak ez a nap ugyanúgy élményt nyújthat, mint fogyatékos résztvevőknek. Horváth Ramóna gyengénlátó gyógymasszőrhöz szívesen jelentkeztek a nap vendégei.

A Neked Munka, nekem álom kezdeményezés újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában és elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk