A megújult Kálvária megáldása Bodajkon - beszámoló

2023. 10. 08. | | 2023. 10. 09.

 

 

Püspöki áldás a festői szépségű bodajki kálváriára – Magyarok Nagyasszonya ünnepén zárult a Mindszenty-emlékév Bodajkon, a Segítő Szűzanya kegyhelyén

2023.10.08. – A Bodajki Segítő Szűz Mária kegyhelyen püspöki szentmisével ünnepelték Magyarok Nagyasszonya ünnepnapját. A bodajki búcsúév tematikája idén Mindszenty József bíboros hercegprímás emlékére épült fel, aki 55 évvel ezelőtt imádkozott a kegyhelyen. Az év zárásaként Spányi Antal püspök megáldotta a bazilikában elhelyezett emléktáblát, amely a 2023-as bodajki Mindszenty-emlékévet és a kegyhely Kis Bazilika rangjának elnyerését hirdeti. A szentmise után az ünneplők a megújult bodajki kálváriához vonultak, ahol a főpásztor a gyönyörű természeti környezetben épült és napjainkra teljesen megújult keresztúti stációkat is megáldotta. A szeles idő ellenére sokan érkeztek zarándokhelyünkre az ország különböző helyeiről, hogy közösen imádkozzanak hazánkért, és a bodajki Szűzanya oltalmát kérjék mindenféle ügyükben.

Spányi Antal püspök az ezeréves ősi zarándokhelyen arról beszélt, hogy a kegyhelyen már Szent István és családja is imádkozott. Így az első Magyar Szent Család nyomán van kivel és van miért imádkozni nemzetünkért. A főpásztor arra buzdított, személyes életünkben váljunk hitvalló, tanúságtevő kereszténnyé, és ne hallgassunk a krisztusi igazságról. Előttünk járt ebben Szent István, aki kiállt az igazság mellett, és Szent Gellért paptársaival, akik nyilvánosan hirdették Isten igéjét, imádkoztak hazánkért. Tették ezt annak ellenére, hogy tudták, az életükkel fizethetnek érte. „A vértanúk hitéből, áldozatából élünk ma is. És van mit tennünk ma is az életért. Vannak fegyvereink, amelyek nem pusztítanak, hogy sokszáz kilométert megtéve békés embereket pusztítsanak el. A mi fegyverünk az, ami elődeinké is volt: az imádság, a rózsafüzér, amelyben Máriával együtt, szívének szeretetével tudjuk követni Jézus Krisztust.”

A megyés püspök arról is beszélt, fontos, hogy megértsük a kérő imádság lényegét, úgy, ahogy azt Ferenc pápa tárta elénk. „A Szentatya azt mondta, a kérő imádság lényege nem az, hogy Isten akaratát megpróbáljuk a saját elgondolásaink szerint igazítani, hanem az, hogy mi akarjunk készségesek lenni, hogy Isten eszközei lehessük. Általunk legyen jelen a családban, a kapcsolatainkban, az élet minden területén a krisztusi tanítás. Valljuk meg hitünket, akár alkalmatlan, akár nem. Tegyünk tanúságot kereszténységünkről, magyarságunkról, a keresztény magyar kultúráról és annak gyökereiről, amelyek ezer éve megtartanak minket. … Mária Szent Istvánt mint gyermekét meghallgatta, és ránk is így tekint, nekünk is Nagyasszonyunk és Pátrónánk, akire figyelünk, akit követünk, akinek segítéségét kérjük” – emelte ki beszédében a főpásztor.

A szentmise végén Spányi Antal püspök megáldotta az idei főbúcsún a bazilikában elhelyezett emléktáblát, majd a szentmise után az ünneplők a megújult bodajki kálváriához vonultak, ahol a főpásztor a stációkat is megáldotta.

Mórocz Tamás kanonok, plébános köszönetét fejezte ki, hogy az idei záróbúcsúra elkészülhetett a tavaly elkezdett keresztút, a kálvária felújítása a székesfehérvári egyházmegye és Spányi Antal megyés püspök jóvoltából. Megköszönte a kivitelezők munkáját, és elmondta, hogy a 2000-ben már restaurált kálváriát 20 év után még szebbé, még méltóbbá tudták tenni a megújított kegyhelyhez. A bodajki keresztút jelentősége, hogy Prohászka Ottokár püspök szentelte fel 1926-ban azokat a betonstációkat, amelyeket Bory Jenő szobrászművész készített. A stációk akkor a székesfehérvári egyházmegye hívei, és különösen is a fehérvári polgárok, egyletek adományaiból épültek fel. 2000-ben hasonló összefogással sikerült ismét helyreállítani őket. A keresztutat járva láthatók az egykori és mai adakozók nevei is. A mára kissé megkopott külsejű keresztúti állomásokat ismét restaurálták, és a Kálvária ugyanolyan szépségben látható ismét, mint régen. Méltó lett ahhoz a környezethez, amely most már a Bodajki bazilikát jelenti. 

 

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székersfehérvári Egyházmegyei Stúdió



Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk