„Megesett rajtuk a szíve…” Karitász kiállítás Dunaújvárosban - beszámoló

2017. 03. 10. | | 2017. 03. 14.

 


Megnyílt a karitász Megesett rajtuk a szíve vándorkiállítása Dunaújvárosban

2017.03.10. - Megnyílt a magyarországi Katolikus Karitász és a dunaújvárosi karitász csoport tevékenységét bemutató kiállítás Dunaújvárosban, a Krisztus Király templomban. A tárlatot Baltási Nándor plébános köszöntője után Spányi Antal megyés püspök, karitász-elnök, nyitotta meg, majd Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke méltatta a karitász jótékonysági szolgálatát a városban.

A „Megesett rajtuk a szíve…” tárlatot a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ hozta létre a magyarországi Katolikus Karitász megalapításának 85., valamint a szervezet újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából. A vándorkiállítás kiegészült a dunaújvárosi önkéntesek 25 éves munkájának bemutatásával. A megnyitó ünnepségre nagyszámban érkeztek a környékbeli karitászcsoportok tagjai, a segítőszolgálatok képviselői. Az eseményen részt vett Szeleczky Csaba plébánoshelyettes, Kovács István görög katolikus parókus, Stermeczky András evangélikus lelkész is, és énekelt a Krisztus Király Templom kórusa.

A megnyitón Baltási Nándor esperes, a Krisztus Király Templom plébánosa köszöntötte a vendégeket. A kiállítás szervezője Megulesz Gabriella, a dunaújvárosi karitász csoportvezetője elmondta, a karitász tavalyi kettős jubileuma alkalmat adott arra, hogy a dunaújvárosi önkéntesek munkáját is bemutathassák. A helyi csoport megalakulása egyidőben történt az országos szervezet újjáalakulásával. 1992-től már tevékenyen dolgoztak, 1993 óta Pentele Katolikus Karitász Alapítvány néven működnek. A kiállítás hűen szemlélteti a városban végzett, sokrétű jótékonysági tevékenységeiket, akcióikat.

Spányi Antal megyés püspök felidézte a karitász múltját, megemlékezett a szervezet magyarországi megalapítójáról, Mihalovics Zsigmondról, aki 85 évvel ezelőtt intézményesítette a szegények szolgálatát. Bár a szocializmus, minden egyházi intézményt, így a karitászt is szétzúzta, a rendszerváltás után azonban lehetőség nyílt az újjászerveződésre, így 25 éve ismét töretlenül végezhetik a segítő szolgálatot.

A püspök kiemelte, hogy a keresztény egyházak teljesen egyek abban, hogy a krisztusi parancs értelmében a szegényeket támogassák, a rászorulókat segítsék. Szeretnünk kell egymást, és ennek a szeretetnek tevékenynek kell lennie. Ahogy az idő változik ennek a hangsúlya mindig más és más, de a cél, az elesettek megsegítése megmarad. - mondta a püspök.

A főpásztor bemutatta a magyar karitász mai működését, amely része a nemzetközi karitász szervezetnek. Hazánkban két ágon dolgoznak a segítők. A budapesti központhoz tartozik minden egyházmegyei karitászközpont, akik segítséget nyújtanak például országos és nemzetközi katasztrófahelyzetekben. Erre volt példa a kolontári vörösiszap tragédia vagy külföldi árvíz, cunami sújtotta területek megsegítése. A másik egy önkéntes ág, amely minden plébánián működik. Ők azok, akik nemcsak ruhákat, adományokat osztanak a rászorulóknak, hanem meglátogatják az időseket, az idejüket ajándékozzák a magányosan maradt embereknek.

Spányi Antal püspök végül megköszönte a dunaújvárosi karitász csoport minden tagjának önkéntes szolgálatát, és méltatta Megulesz Gabriella jelenlegi és Németh Sarolta és Benkovics Emma korábbi csoportvezetők munkáját.

A kiállítás megnyitóján részt vett Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke, aki elmondta, a város vezetése is elismeri dunaújvárosi karitászcsoport tevékenységét. Több mint két évtizede végzik áldozatos munkájukat, segítenek az elesetteken, rászorulókon úgy, hogy soha nem várnak érte elismerést. - hangsúlyozta a képviselő.

A Megesett rajtuk a szíve kiállítás, amely a magyar karitász hőskorának lenyomatait, az esztergomi Prímási Levéltárban és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött relikviákat, a Karitász Országos Központjában összegyűjtött emlékeket tartalmazza, egyedi kivitelezési megoldásokkal még április közepéig látogatható lesz.

Berta Kata
Képek Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk